Care ar putea fi ultimele noastre gânduri. Prima înregistrare din istorie a momentului în care cineva moare

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Care ar putea fi ultimele noastre gânduri. Prima înregistrare din istorie a momentului în care cineva moare  / Foto: Unsplash
Care ar putea fi ultimele noastre gânduri. Prima înregistrare din istorie a momentului în care cineva moare / Foto: Unsplash

Ce se întâmplă cu adevărat când murim? Este o întrebare la fel de veche ca și timpul însuși - și cea care te va speria dacă te gândești prea mult la ea.

Ei bine, pentru a nu lăsa nicio întrebare fără răspuns, oamenii de știință consideră că au reușit să afle acest lucru prin înregistrarea undelor cerebrale.

Cercetătorii din SUA au supus la o electroencefalogramă (EEG) un bărbat de 87 de ani care suferea de epilepsie.

Practic, prin intermediul testului EEG, aceștia au înregistrat undele cerebrale ale unui pacient la 15 minute după ce acesta a murit în urma unui atac de cord.

 

Creierul poate juca o ultimă reamintire a evenimentelor importante din viață

 

A fost detectată o creștere a undelor cerebrale - cunoscute sub numele de "oscilații gamma" - ceea ce susține ideea că viața cuiva "trece prin fața ochilor".

"Prin generarea de oscilații implicate în recuperarea memoriei, creierul poate juca o ultimă reamintire a evenimentelor importante din viață chiar înainte de a muri, asemănătoare celor raportate în experiențele din apropierea morții", a declarat Dr. Ajmal Zemmar, care este autorul principal al studiului, publicat în revista Frontiers in Ageing Neuroscience.

"Aceste constatări ne pun la îndoială înțelegerea noastră cu privire la momentul exact în care se termină viața și generează întrebări ulterioare importante, cum ar fi cele legate de momentul donării de organe.", conform Ladbible.

Studiul a arătat schimbări similare în undele cerebrale între șobolani în momentul morții - dar este pentru prima dată când acestea sunt detectate la oameni.

Cu toate acestea, la fel ca în cazul majorității studiilor, echipa spune că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a oferi afirmații mai concludente.

 

2. Care ar pu... (national-cancer-institute-bdkid0yjcak-unsplash.jpg)

 

Datele se concentrează pe un singur studiu de caz

 

De asemenea, este important de menționat că datele se concentrează pe un singur studiu de caz, iar creierul pacientului fusese deja afectat de epilepsie.

Prin urmare, profesioniștii nu sunt în măsură să concluzioneze dacă același lucru s-ar întâmpla cu o altă persoană în apropierea momentului morții.

"Un lucru pe care îl putem învăța din această cercetare este: deși cei dragi ai noștri au ochii închiși și sunt gata să ne lase să ne odihnim, creierul lor ar putea reda unele dintre cele mai frumoase momente pe care le-au trăit în viața lor", a adăugat Dr. Zemmar.

Cei de la NHS spun că "în timpul acestui test nedureros, mici senzori sunt atașați la scalp pentru a capta semnalele electrice produse de creier".

"Principala utilizare a unui EEG este detectarea și investigarea epilepsiei, o afecțiune care provoacă crize repetate. Un EEG îl va ajuta pe medicul dumneavoastră să identifice tipul de epilepsie pe care îl aveți, ce poate declanșa crizele și cum să vă trateze cel mai bine."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel