Când am devenit niște brute?

Oana Stanciulescu |
Data actualizării: | Data publicării:

Înainte de 1989, în satele din România, câinii stăteau legați în lanț, de cele mai multe ori unul scurt, dormeau în cușcă, și mâncau, în cel mai bun caz, câte un codru de pâine. În cel mai rău, li se aruncau resturile de la masa “stăpânilor”, lături sau apa în care se spălau vasele. Puțini îi considerau prieteni sau membri al familiei, majoritatea îi tratau ca pe un servitor al lor.

După 1989, în orașele mari din țară, câinii maidanezi erau atât de înfometați și însetați că începuseră să devină agresivi. Și atunci unii și-au dat seama că se pot transforma într-o afacere. Și s-a transformat. Și încă una prosperă, cu bani de la guvern. Aveam câini, dar nu aveam suficienți de mulți oameni cu suflet care să-I adopte. Așa că i-au adoptat alți părinți din Europa și chiar din America. Aceștia sunt cei norocoși. Cei mai puțini norocoși au sfârșit împușcați și aruncați pe câmpuri. În Salonic, câinii maidanezi stau tolăniți prin scuarurile verzi și primesc la prânz mâncare și apă. Nu deranjează pe nimeni. Dimpotrivă. În marile orașe ale lumii, câinii au voie să intre în orice magazin și să-I însoțească pe cei din familia lor la cumpărături. În România, nu ești primit cu un câine nici într-un taxi, ce să mai vorbim de magazine.

Zece ani mai târziu, 49 de cai din Letea au fost duși spre abator să fie sacrificați, mulți erau slăbiți și plini de răni. Au fost salvați în ultimul moment. Imaginile cu caii de la Letea au înspăimântat mapamondul. Arătau la fel ca orfanii din România lui Ceaușescu.

În 2016, un urs a fost hăituit prin Sibiu și împușcat fără milă, în momentul în care putea fi capturat în siguranță.

În ultimii ani, vedem frecvent imagini cu urșii din Brașov cum caută mâncare prin coșurile de gunoi din stațiune.

Iar acum aflăm că un cerb jucăuș, care a făcut deliciul internetului, ar fi fost ucis de ţărani, care l-au hăituit prin pădure, apoi i-au tăiat coarnele cu bomfaierul.

Greu de ascultat sau de văzut așa ceva. Când am încetat să ne purtăm ca fim oameni? Când am încetat să fim civilizați, buni și sensibili? Când am devenit niște brute?

PS. Am multe prietene dedicate trup și suflet acestor prieteni extraordinari și loiali. Despre ele voi vorbi curând.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel