Bursele STUDENȚILOR ROMÂNI din STRĂINĂTATE, în vizor. Deputatul Constantin Codreanu (PMP), cerere imediată pentru Parlament

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul PMP Constantin Codreanu, solicită majorarea substanțială a cuantumului burselor pentru studenţii români care studiază în afara graniţelor.

Deputatul Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, l-a interpelat pe ministrul interimar al Educaţiei Naţionale cu privire la sub-finanţarea fondului de burse acordat studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor etnici români bursieri ai României, originari din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Albania, Republica Macedonia de Nord şi alte state.

„Bursele studenţilor etnici români pot reprezenta inclusiv un proiect strategic pentru România, având în vedere că, într-o mare măsura, contribuie la apropierea de ţara-mamă şi la păstrarea identităţii româneşti a comunităţilor noastre din afara graniţelor. Am solicitat ministrului interimar să reconsidere creşterea cuantumului burselor acordate studenţilor bursieri etnici români la valoarea bursei minime acordate studenţilor români din ţară. O valoare echitabilă a bursei ar însemna 578 de lei pentru studenţii care urmează programe de studii de licenţă şi 1.156 de lei pentru studenţii care urmează programe de studii de masterat, faţă de 300 de lei şi, respectiv, 350 de lei valoarea actuală", a transmis deputatul Constantin Codreanu.

Parlamentarul consideră important de ştiut care este, per total şi defalcat pe state, numărul de burse acordate în prezent studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor etnici români bursieri ai statului Român originari din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Albania, Republica Macedonia de Nord etc. şi care ar fi impactul bugetar pentru anul 2020.

Cuantumul burselor a fost stabilit, începând cu anul şcolar/universitar 2008-2009, astfel:

a) pentru elevi şi studenţi - echivalentul în lei al sumei de 65 de euro/lună;

b) pentru masteranzi, medicii aflaţi la specializare şi cursanţii aflaţi la stagii de specializare/perfecţionare postuniversitară - echivalentul în lei al sumei de 75 de euro/lună.


„Accentuez faptul că legislaţia în vigoare arată că nicio bursă oferită studenţilor care urmează programe de studii de licenţă din România nu poate fi mai mică de 578 lei şi mai mică de 1.156 lei pentru studenţii care urmează programe de studii de masterat. Este evident că, în cazul etnicilor români din afara graniţelor ţării, se creează o situaţie discriminatorie. Voi colabora în continuare cu instituţiile responsabile pentru a găsi o soluţie viabilă şi în acest caz", a mai declarat Constantin Codreanu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel