Bulgaria. Primele concluzii ale anchetatorilor după accidentul de autocar cu peste 40 de morţi: Eroare umană

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Anchetatorii bulgari au declarat joi că o eroare umană este cea mai probabilă cauză a accidentului de autocar, urmat de un incendiu, în care au murit cel puţin 44 de persoane înainte de zorii zilei de marţi, pe o autostradă din vestul Bulgariei, transmite Reuters.

În autocar se aflau turişti, printre care şi copii, din Macedonia de Nord care se întorceau dintr-o excursie de weekend în Turcia.

Anchetatorii au exclus un act terorist sau ca rezerve suplimentare de combustibil la bord să fi cauzat incendiul. Ei au mai stabilit că nu a existat o explozie la bordul vehiculului.

„În stadiul actual, pista principală este aceea a unei erori umane”, a declarat joi şeful Serviciului naţional de anchetă, Borislav Sarafov, într-un briefing de presă.

„Autopsiile arată că toate victimele au murit mai ales de sufocare în urma incendiului, nu din cauza rănilor de pe urma accidentului sau a rănilor de pe urma unei explozii”, a afirmat el.

 

„Nimeni nu a putut să iasă pe prima uşă din cauza focului puternic de acolo”



Anchetatorii examinează dacă marcajul rutier deficitar, lipsa semnalizării adecvate şi proasta organizare a traficului pe autostradă ar fi putut contribui la producerea accidentului.

„Opinia noastră este că balustrada de care s-a lovit mai întâi autocarul nu doar că nu este utilă, ci este periculoasă pentru trafic şi, în fapt, a contribuit la accident”, a adăugat Sarafov.

Autocarul a lovit o balustradă pe partea dreaptă, frecându-se de ea şi luând foc din cauza fricţiunii, apoi a derapat spre stânga şi s-a oprit în balustrada despărţitoare dintre sensurile de circulaţie, au spus anchetatorii.

„Martorii au declarat că imediat după primul impact a izbucnit un incendiu şi autocarul s-a umplut rapid de fum”, a afirmat şeful anchetatorilor, Marian Marinov.

„Nimeni nu a putut să iasă pe prima uşă din cauza focului puternic de acolo. Toţi s-au strâns în faţa uşii din spate, dar aceasta era blocată de balustrada în care s-a oprit autocarul”, a explicat el.

 

Autorităţile au raportat 45 de victime ale accidentului, dar anchetatorii au descoperit 44 de cadavre



Autorităţile au raportat 45 de victime ale accidentului, dar anchetatorii au descoperit 44 de cadavre. Ei încearcă să stabilească dacă un pasager care se afla pe lista de îmbarcare s-a urcat într-un alt autocar ce făcea parte din aceeaşi excursie de weekend, sau a supravieţuit accidentului.

Un supravieţuitor, care a spart un geam în spatele autocarului, le-a declarat anchetatorilor că opt persoane au sărit din vehiculul în flăcări, a indicat Sika Mileva, purtătoare de cuvânt a procurorului-şef. Însă numai şapte persoane au fost transportate la spital.

Bulgaria va trimite joi doi oficiali în Macedonia de Nord pentru a primi mostre de ADN de la rudele victimelor, mostre necesare pentru identificarea acestora, a mai anunţat Sarafov.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel