Bombă nucleară declanșată sub apă. Imagini incredibile VIDEO

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Bombă nucleară declanșată sub apă. Imagini incredibile / Foto: Captură video youtube
Bombă nucleară declanșată sub apă. Imagini incredibile / Foto: Captură video youtube

Imagini incredibile de la un test atomic din 1958 arată ce se întâmplă atunci când o bombă nucleară este testată sub apă, iar explozia este uriașă.

La ora 1:30 dimineața, pe 16 mai 1958, chiar în largul atolului Enewetak din Insulele Marshall, a avut loc un test nuclear cu numele de cod Wahoo.

O bombă nucleară Mark 7 cu o putere de nouă kilotone a fost poziționată la 152 de metri sub suprafața Oceanului Pacific, cu intenția de a o detona.

Bomba era o armă nucleară tactică, proiectată pentru a fi transportată și lansată de un avion de luptă asupra forțelor inamice de la sol; din fericire, Războiul Rece nu a ajuns niciodată atât de fierbinte încât să fie folosite bombe nucleare tactice.

Urmăriți mai jos:

 

 

Youtube video image

 

Bomba a fost testată pentru a-i studia puterea și efectele

 

Testul Wahoo a fost menit să studieze efectele pe care lansarea unei bombe nucleare în mare le-ar avea asupra navelor din apropiere, deoarece, dacă bombele nucleare tactice puteau fi lansate împotriva țintelor terestre, acestea puteau fi folosite și în războiul naval.

Când a explodat, bomba a aruncat un jet de apă de sute de metri înălțime în mai puțin de o secundă, iar la scurt timp efectele exploziei au împins jetul de apă la peste 1159 metri în diametru.

Trei distrugătoare, un submarin, o machetă a unui submarin și o navă comercială au fost poziționate în jurul locului de testare pentru a suporta explozia și a înțelege ce ar putea însemna era nucleară pentru războiul naval.

Chiar dacă bomba se afla la 153 de metri sub apă când a fost detonată, explozia a fost atât de puternică încât efectele ulterioare au putut fi văzute timp de trei minute și jumătate.

O mostră de apă prelevată de la locul detonării a măsurat 5 Roentgen pe oră.

În ceea ce privește navele, cea aflată la 1799 de metri distanță a fost lovită de unda de șoc și s-a zguduit violent în apă.

Între timp, vasul comercial ancorat la 721 de metri de bombă a suferit atât de multe avarii încât a fost imobilizat și a suferit avarii la fuselaj.

Deși, din fericire, Mark 7 nu a fost folosită niciodată în luptă, având o putere de două treimi din cea a bombei "Little Boy" lansată asupra Hiroshimei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, aceasta a fost înlocuită de bombe nucleare mai mari și mai puternice.

 

Mijlocul Oceanului Pacific a fost unul dintre cele mai sigure terenuri de testare 

 

Alte sugestii îndepărtate pentru testarea bombelor nucleare au inclus dealurile verzi și mlaștinile din Yorkshire, deoarece au fost dezvăluite planurile secrete de a detona o bombă nucleară în Țara lui Dumnezeu.

În anii următori, cursa înarmării nucleare va lua amploare, fiind dezvoltate și testate tot mai multe bombe și rachete care ar putea distruge viața pe Pământ.

Bomba nucleară B53, dezvoltată doar câțiva ani mai târziu, în 1961, va fi de 1.000 de ori mai puternică decât cea care a aruncat în aer un zid de apă atât de mare în aceste imagini uimitoare.

Din fericire pentru întreaga noastră specie, ultima dintre aceste bombe gargantulești a fost dezmembrată în 2011.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel