BNR, reacție DURĂ la cererile PSD de a vinde jumătate din REZERVA STATULUI

StiriDiaspora Team / 27 ian 2019, 16:43 Salveaza PDF Comentarii

Banca Națională are o reacție dură la cererile PSD de a interveni pe piața valutară și de a vinde rezerva pentru a susține leul.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat  „Cu alte cuvinte, sugestia de a vinde jumătate din rezervă pentru a lua toată lichiditatea din piață… nici nu merită comentată“.

 

„În ultimele două zile ni se pune frecvent întrebarea legată de solicitarea PSD. Dar este un truism faptul că BNR intervine pe piața valutară. Nu am negat niciodată acest lucru, aceasta, până la urmă, este esența noțiunii de manage floating. Atât acest răspuns, cât și solicitarea nu spun, de fapt, nimic nou.

Pentru că sperăm să știe și cei care vin cu solicitarea respectivă, așa cum știm cu toții, că aceasta este o activitate normală pentru BNR. Cheia este, desigur, maniera de intervenție și dozajul măsurilor, adecvate la situația concretă din fiecare moment pentru că trebuie spus, de la bun început, că o intervenție singulară numai pe piața valutară poate avea efecte din cele mai nocive, inclusiv pierderea inutilă de rezerve valutare.

În ceea ce privește sugestia indirectă pe care o regăsim în altă postare a PSD – că prin vânzarea a jumătate din rezervă am putea lua toate lichiditățile din piață – ea este în contradicție directă și îngrijorătoare cu solicitarea cealaltă potrivit căreia ar trebui să avem grijă de ratele de dobândă. BNR nu trebuie să vândă jumătate din valută, ci este suficient să vândă doar o parte din rezervă ca să împingă dobânzile în sus. Cu alte cuvinte, sugestia de a vinde jumătate din rezervă pentru a lua toată lichiditatea din piață… nici nu merită comentată. Dar până una alta, vineri, Ministerul de Finanțe, printr-o operațiune obișnuită, adică prin încasarea de taxe și impozite, a scos o parte din Leii din piață, ceea ce împinge ROBOR-ul pe toate scadențele deja spre 3,5%“., a declarat purtătorul de cuvânt al BNR.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

18 apr 2021, 14:11 in Social
Cutremur în România

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy