Bielorușii se tem să nu fie mobilizați în armată. Lukașenko răspunde

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Locuitorii din Belarus stau ca pe ace, de teamă ca nu cumva președintele Lukașenko să urmeze direcția lui Vladimir Putin și să decreteze mobilizarea în armată a populației. 

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a exclus vineri o mobilizare în Belarus şi a asigurat că Minskul nu intenţionează ''să participe la războaie'', după ce omologul său rus Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru consolidarea trupelor care participă la ''operaţiunea militară specială'' împotriva Ucrainei, relatează agenţia EFE.

''Nu va exista nicio mobilizare. Este o minciună'', a spus Lukaşenko, potrivit canalului proguvernamental de Telegram Pul Pervogo. ''Vom lupta numai atunci când va trebui să ne apărăm casa noastră şi pământul nostru'', a promis liderul belarus.

Rusia a atacat Ucraina și din Belarus



Acesta a spus de mai multe ori în trecut că ţara sa nu se va implica în războiul ruso-ucrainean. Totuşi, la începutul invaziei ruse el i-a permis preşedintelui Putin să lanseze de pe teritoriul Belarusului ofensiva în direcţia capitalei ucrainene Kiev, zonă de unde între timp trupele ruse s-au retras pentru a se axa pe estul şi sudul Ucrainei.

De asemenea, potrivit unor mass-media, forţele de securitate belaruse ar fi primit ordine verbale de a identifica cetăţenii ruşi ce se ascund în Belarus pentru a se sustrage mobilizării parţiale ordonate de Putin. 

Lukașenko, aliatul lui Putin. A amenințat Europa în repetate rânduri

 

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, care a anunţat vineri că avioanele Sukhoi SU-24 ale armatei belaruse au fost adaptate pentru a putea fi echipate cu arme nucleare, a avertizat că va da un ''răspuns instantaneu'' Occidentului în cazul vreunei acţiuni împotriva ţării sale, relatează agenţiile EFE şi DPA.

''Trebuie să ştie (în Occident) că niciun elicopter şi niciun avion nu-i va salva dacă ei continuă direcţia de confruntare'', a indicat Lukaşenko în faţa presei, afirmând că SUA, ca parte a NATO, deplasează în prezent tehnologie militară către estul Europei.

Preşedintele belarus a amintit că el şi omologul său rus Vladimir Putin au declarat odată că avioanele Sukhoi SU-24 vor fi convertite pentru a putea fi echipate cu arme nucleare, iar acest program a fost acum realizat.

''Credeţi că vorbim ca să ne aflăm în treabă? Totul este pregătit'', a spus Lukaşenko, asigurând însă că el nu ameninţă pe nimeni şi a admis că nu există la ora actuală ameninţări pentru Belarus dinspre Polonia.

''Nu toţi sunt nebuni în Polonia. Chiar dacă (preşedintele polonez Andrzej) Duda şi-a pierdut minţile, militarii nu sunt proşti şi înţeleg care ar putea fi răspunsul'', a remarcat preşedintele belarus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel