Belgia. Român, trimis la închisoare după ce a intrat ilegal într-o dubă: „Nu furam. Voiam doar să dorm acolo“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Opt luni de închisoare pentru un român care a spart o dubă din Marke, Belgia, "pentru a dormi în ea“.

Un muncitor român în vârstă de 23 de ani a spart o dubă și va primi pentru asta opt luni de închisoare și o amendă de 800 de euro. Bărbatul a susținut că nu a vrut să fure nimic, ci a intrat acolo pentru că voia să doarmă în dubă.

Român, trimis la închisoare după ce a intrat ilegal într-o dubă: „Nu furam. Voiam doar să dorm acolo“

 

Faptele datează din 1 iulie anul acesta. M.D. este din România, dar lucrează prin detașare ca electrician în Belgia și locuiește în Kortrijk. În ziua faptelor, locuitorii din zonă au fost speriați de zgomotul de sticlă spartă. "Polițiștii din zona Vlas au ajuns la fața locului și l-au găsit pe inculpat în spațiul de marfă al dubei", a declarat procurorul la proces.

"Avea asupra lui tot felul de unelte și un cuțit. Mai mult, lângă dubă se afla o bicicletă electrică care fusese furată", potrivit nieuwsblad.be. Românul a susținut că nu știa nimic despre bicicletă, iar pentru furtul bicicletei a fost achitat.

Românul a negat faptele. "Nu știu nimic despre acea bicicletă. După serviciu am mers să beau ceva, am spart duba pentru că eram beat și am vrut să dorm în ea, dar nu aveam intenția de a fura nimic", a afirmat românul în fața instanței, potrivit nieuwsblad.be.

Din nou, judecătorul nu a crezut în explicația sa privind prezența sa în dubă. El a susținut că a ieșit la un pahar de băutură după serviciu, era beat și, prin urmare, a intrat în dubă pentru a dormi acolo. "Nu am avut intenția să fur nimic", a spus bărbatul, dar explicația sa nu a ținut în fața instanței.

Lucrătorii independenți români ocupă primul loc, în Belgia

 

Populația de lucrători independenți din Belgia include acum 13% dintre antreprenorii străini, iar românii sunt în frunte, înaintea olandezilor și francezilor.

Belgia are din ce în ce mai mulți lucrători independenți și, printre aceștia, o proporție tot mai mare de persoane de naționalitate străină. Românii ocupă primul loc, înaintea olandezilor, francezilor și italienilor, în această ordine. Independenții români se află de câțiva ani pe primul loc în acest clasament, dar și-au sporit și mai mult avansul în ultimii ani, după cum arată o analiză realizată de Sindicatul Neutru al Independenților (SNI) pe baza de statistici de la Institutul National de Asigurari Sociale pentru Independenti (Inasti).

Populația totală a independenților activi din Belgia a crescut de la 1.182 la 1.230 milioane de persoane din 2020 până în 2021. Numărul persoanelor care desfășoară activități independente străine a crescut în același timp de la 150.483 până la 160.839. Ponderea lor în total a ajuns la 13,07% la sfârșitul lui 2021, față de 12,72% cu un an mai devreme și 11,03% cu patru ani mai devreme. „Dacă comparăm cu 2017, este o progresie spectaculoasă”, notează SNI în comunicatul său de presă. „În cinci ani, numărul persoanelor care desfășoară activități independente de naționalitate străină a crescut astfel cu 34,02%”.

Românii reprezentau 25,29% dintre cei care desfășoară activități independente străine în 2021, adică peste 40.000 de persoane, față de 12,33% la olandezi, 11,47% la francezi și 9,06% la italieni. Dincolo de asta, bulgarii și portughezii au crescut semnificativ ca număr în ultimii ani.

În ceea ce privește olandezii și francezii, explicația este ușor de găsit: aceștia sunt în principal lucrători transfrontalieri, ceea ce confirmă locația lor: se găsesc în principal în Flandra și Valonia, foarte puțini la Bruxelles. Pentru români este opusul: mai mult de jumătate dintre ei sunt stabiliți la Bruxelles, în timp ce marile orașe precum Anvers și Liège concentrează o mare parte dintre ei.

Cum se explică locul unu a lucrătorilor independenți români? „Sunt mai multe elemente”, răspunde Christophe Wambersie, secretar general al SNI pentru Valonia și Bruxelles. „Unul, sunt familii numeroase, cu legături puternice între ele, care se aduc adesea împreună. Doi, se regăsesc mai ales în sectorul construcțiilor, în rândul bărbaților, și în curățenie, în rândul femeilor, unde există nevoi acute. Trei, statutul social al liber-profesionistului din Belgia este unul dintre cele mai confortabile din Europa în ceea ce privește acoperirea socială. Patru, nivelul remunerației este mult mai mare decât în România. Cinci, limba română este limbă latină, astfel încât le este mai ușor să învețe franceza, un factor important de integrare”.

 

------------------------------------

Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:  

https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv               

Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,

Echipa ȘtiriDiaspora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel