Beijingul organizează exerciții navale cu foc real în fața Taiwanului, după ce a amenințat că ar putea doborî avionul președintei SUA, Nancy Pelosi

Alexandra Curtache |
Data publicării:
SUA. Nancy Pelosi va renunţa la preşedinţia Camerei Reprezentanţilor
SUA. Nancy Pelosi va renunţa la preşedinţia Camerei Reprezentanţilor

Armata chineză a efectuat sâmbătă exerciții cu focuri reale în largul coastelor sale, vizavi de Taiwan, pe fondul unor informații potrivit cărora președintele SUA, Nancy Pelosi, se află în aer în drum spre regiune.

China a indicat clar că ar putea doborî avionul lui Pelosi dacă aceasta va încerca să aterizeze pe insula democratică disputată, pe care Beijingul o revendică ca parte a teritoriului său.

Se crede că Pelosi a decolat vineri seara târziu pentru viitorul său turneu asiatic, care ar putea sau nu să includă o vizită în Taiwan, lucru pentru care Beijingul a avertizat că SUA vor "suporta toate consecințele".

Până în prezent, președinta Parlamentului a refuzat să confirme escala, dar, dacă aceasta va avea loc, ar putea precipita cea mai mare criză în Strâmtoarea Taiwanului din ultimii aproape 40 de ani. 

 

Beijingul a reacționat cu furie la posibila vizită în Taiwan a lui Nancy Pelosi

 

Liderul chinez Xi Jinping l-a avertizat joi pe președintele Joe Biden că 'cei care se joacă cu focul vor fi pierduți de el'. 

Armata Populară de Eliberare a efectuat 'exerciții cu focuri reale' în apropierea insulelor Pingtan din provincia Fujian, a anunțat agenția oficială Xinhua. Administrația pentru Siguranță Maritimă a avertizat navele să evite zona.

Alte două nave - identificate de observatorul maritim Duan Dang, stabilit în Vietnam, ca fiind un distrugător chinezesc de tip 052D și o fregată de tip 054A - au fost văzute la 27 km și 23 km distanță de strâmtoarea Taiwan. Ambele sunt înarmate cu rachete sol-aer.

Între timp, marina chineză desfășura exerciții militare în largul coastei sale sudice, în apropiere de Guangdong, după exercițiile din provincia vecină Hainan. 

 

Totul este văzut ca o demonstrație de forță pentru a o descuraja pe Pelosi să viziteze insula

 

În calitate de lider al ramurii legislative co-egalitare a guvernului american, Joe Biden nu are autoritatea de a-i ordona să renunțe la vizită.

Biden a declarat săptămâna trecută că Pentagonul a considerat că o deplasare în Taiwan nu este "o idee bună". 

'Ei bine, cred că armata crede că nu este o idee bună în acest moment', a spus Biden ca răspuns la o întrebare despre presupusa călătorie a lui Pelosi. 'Dar nu știu care este statutul acesteia', conform Daily Mail.

China a intensificat retorica pe măsură ce criza ajunge la punctul de fierbere, iar Global Times, afiliat statului chinez, se laudă: 'nu spuneți că nu v-am avertizat! 

Este o frază pe care China se pare că a folosit-o înainte de a lupta atât cu India în 1962, cât și cu Vietnamul în 1979.

Vizita, a cărei desfășurare pare să fi fost confirmată de un membru al comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților, va fi prima vizită a unui ales american de rang atât de înalt în ultimii 25 de ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel