Barna: "Dacă Dăncilă insistă, există riscul ca această candidatură să fie respinsă"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat luni că în cazul în care prim-ministrul Viorica Dăncilă insistă pentru candidatura europarlamentarului Rovana Plumb la un post de comisar european din partea României, există riscul ca această propunere să fie respinsă.

"Îi cer doamnei Dăncilă să dea dovadă de responsabilitate şi să nu pună România în situaţia penibilă de a avea un candidat respins în cadrul Parlamentului (European - n.r.). (...) Dacă doamna Dăncilă va insista - nemaiavând legitimitate, nemaiavând majoritate în Parlament - cu varianta Rovana Plumb, avem şanse foarte mari să ne facem din nou de râs ca ţară şi să avem un candidat la poziţia de comisar european respins de Parlament. Este un lucru de neacceptat şi îi cer doamnei Dăncilă responsabilitate şi minima înţelepciune de a nu face din nou ţara de râs", a spus el.

Declaraţiile sale au fost susţinute, în cadrul unei conferinţe de presă de la Parlament, şi de către europarlamentarul Dacian Cioloş, lider al alianţei USR-PLUS. El a apreciat că există "un risc major" ca Rovana Plumb, în cazul în care va fi nominalizată formal pentru funcţia de comisar european, "să intre în defensivă la audieri" şi să fie respinsă.

"Ştim că doamna Rovana Plumb a avut un dosar pentru care nu a început urmărirea penală, pentru că Parlamentul României nu a dat voie procurorilor să facă acest lucru. I-am explicat doamnei Dăncilă - pentru că am avut o discuţie directă cu dânsa, ca să nu fie vorbe că nu susţinem interesul României. Pentru noi, interesul României este să avem un candidat de comisar solid, cu care România să se poată mândri, nu pentru care să intrăm în defensivă şi să începem cu scuzele, şi doamna Plumb în situaţia asta riscă să fie în Parlamentul European. În loc să vorbească la audieri despre cum îşi va vedea portofoliul pe care îl va primi şi ce viziune are despre domeniul respectiv, doamna Plumb va trebui să răspundă la o serie de întrebări şi suspiciuni legate de integritatea dânsei. (...) La nivel european, chiar suspiciuni dacă sunt ridicate asupra ta, pui în pericol şi sub semnul întrebării credibilitatea întregii comisii", a afirmat Cioloş.

Europarlamentarul a precizat că în cazul în care o primă propunere ar fi respinsă, România va trebuie să avanseze o nouă variantă.

România trebuie să propună pe altcineva

 

"Eu, în calitatea pe care o am, de lider al unuia dintre cele trei grupuri care sunt parte a majorităţii politice din Parlament (Parlamentul European, n.r.), i-am spus doamnei prim-ministru că în grupul pe care îl conduc - şi nu are de-a face cu părerea mea personală - în grupul pe care îl conduc şi care ţine foarte mult la statul de drept şi buna funcţionare a justiţiei, în mod clar vor exista foarte multe semne de întrebare vizavi de această candidatură. Încă mai are posibilitatea doamna Dăncilă să revină asupra acestei decizii şi să facă o propunere decentă pentru un portofoliu - şi eu mă aştept să fie important - care să fie acordat candidatului României", a spus Cioloş.

Pe de altă parte, europarlamentarul a atras atenţia asupra faptului că Guvernul nu şi-a asumat până în prezent, în mod public, vreo candidatură pentru funcţia de comisar european din partea României.

"Eu, când am fost desemnat comisar european, la acea vreme, Guvernul Boc a făcut publică această desemnare, a asumat-o în faţa Comisiei Europene. Deocamdată am auzit doar de nume vehiculate în spaţiul public. Responsabilitatea pe care o am în Parlamentul European mă pune în situaţia să am acces la aceste informaţii. Aceşti candidaţi pentru poziţia de comisar vor trebui să treacă prin Parlament, în audieri, şi ştiu şi am înţeles că doamna Dăncilă insistă în continuare cu doamna Rovana Plumb, în ciuda faptului că are semnale clare - şi, din informaţiile mele, are semnale nu doar din Parlamentul European, dar şi din partea Comisiei Europene - că există un risc major ca doamna Rovana Plumb să nu treacă de audierile din Parlament", a spus Cioloş.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel