Banca Angliei avertizează că ratele dobânzilor ar putea fi nevoite să urce la 2% sau mai mult în următorul an pentru a opri inflația în creștere

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Inflația din Marea Britanie scade pentru prima dată în aproape un an
Inflația din Marea Britanie scade pentru prima dată în aproape un an

Ratele dobânzilor ar putea fi nevoite să urce la 2% sau mai mult în următorul an pentru a ține în frâu inflația, potrivit unui responsabil cu stabilirea ratelor din cadrul Băncii Angliei.

Membrul demisionar al Comitetului de politică monetară (MPC) Michael Saunders - care a fost recent depășit în ceea ce privește solicitarea unei creșteri mai mari a ratelor - a declarat că majorările "mai au încă un drum de parcurs" pentru a ține inflația sub control, afirmând totodată că banca ar trebui să acționeze mai repede pentru a combate inflația.

Într-un discurs ținut la Resolution Foundation, acesta a avertizat că, în ciuda semnelor de încetinire a economiei în general, pe fondul crizei costului vieții, riscurile de a nu majora ratele brusc și rapid le depășesc pe cele de a fi prea prudent.

 

Ratele dobânzilor au fost majorate la 1,25% de la 0,1% din decembrie anul trecut


Ratele dobânzilor au fost majorate la 1,25% de la 0,1% din decembrie anul trecut, dar Saunders a votat pentru o creștere la 1,5% la ședința din iunie și a cerut o majorare a ratelor cu 0,5 puncte procentuale la fiecare dintre ultimele două decizii ale MPC.

El a declarat: "MPC trebuie să echilibreze riscurile și costurile unei înăspriri "prea mult, prea devreme" față de "prea puțin, prea târziu". Din punctul meu de vedere, costul celui de-al doilea rezultat - o înăsprire insuficient de promptă - ar fi relativ ridicat în prezent.

În schimb, dacă Comitetul va înăspri prea mult, prea devreme și apoi va constata că economia și presiunile inflaționiste sunt mult mai slabe decât se aștepta, perspectivele politicii ar putea fi ajustate (dacă este necesar), iar așteptările inflaționiste ar fi probabil mai bine ancorate decât în prezent.”, spune Saunders, conform Daily Mail.

Acesta a declarat că așteptările conform cărora ratele vor trebui să crească la 2% sau mai mult nu sunt nerealiste, în condițiile în care inflația se situează deja la 9,1% și va depăși 11% în cursul acestui an.

Saunders, care pleacă după următoarea decizie privind ratele în august, a declarat că el crede că economia ar putea rezista unor creșteri agresive ale ratelor. Acesta va fi înlocuit în cadrul Comitetului de politică monetară al băncii, format din nouă membri, de Swati Dhingra de la London School of Economics, care se va alătura luna viitoare.

 

De ce cresc ratele dobânzilor?

 

În luna mai, inflația IPC s-a situat la 9,1%. Banca Angliei a modificat prognoza și se așteaptă ca aceasta să atingă un vârf de aproximativ 11% până în octombrie.

În iunie, MPC a votat cu 6-3 pentru creșterea ratei de bază la 1,25% - membrii din minoritate au preferat să o majoreze cu 0,5 puncte procentuale, până la 1,5%.

Deși Banca Angliei nu poate face nimic în privința problemelor de aprovizionare globală sau a prețurilor la energie, poate modifica cea mai importantă rată a dobânzii din Marea Britanie. 

Rata de bază determină rata dobânzii pe care Banca Angliei o plătește băncilor care dețin bani la ea și influențează ratele pe care aceste bănci le percep de la populație pentru a împrumuta bani sau le plătesc oamenilor pentru a economisi.

Prin majorarea ratei de bază, se speră să facă împrumuturile mai scumpe și economiile mai profitabile pentru britanici.

Teoretic, acest lucru ar trebui să încurajeze oamenii să cheltuiască mai puțin și să economisească mai mult și, prin urmare, să contribuie la scăderea inflației, prin reducerea economiei și a sumelor de bani pe care băncile le creează sub formă de noi împrumuturi.

Economiștii vor spera că rata de bază va stimula și mai mult piața economiilor, mai ales că, în prezent, niciun cont de economii nu reușește să țină pasul cu inflația.

Împrumutătorii de credite ipotecare se vor pregăti pentru noi creșteri ale ratelor, după ce, în ultimele opt luni, acestea au crescut substanțial față de minimele record înregistrate în octombrie. 

 

Ce înseamnă acest lucru pentru creditul ipotecar?

 

Majorarea ratelor de bază a dus la creșterea prețului creditelor ipotecare încă de anul trecut, când acestea au atins minime record, unele oferte fiind cotate la mai puțin de 1 %. 

Modul în care această creștere afectează debitorii depinde de tipul de credit ipotecar pe care îl au.

Pentru cei care nu au rate fixe, decizia Băncii Angliei aduce o nouă creștere, a doua din acest an, și chiar și cei care au rate fixe se vor confrunta cu rate ale dobânzii majorate la sfârșitul perioadei de valabilitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel