Avocatul Poporului, concluzie în cazul celor doi sri-lankezi de la brutăria din Ditrău

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Avocatul Poporului (AP) s-a sesizat din oficiu şi a efectuat o anchetă în cazul celor doi brutari din Sri Lanka, angajaţi cu forme legale la Ditrău, judeţul Harghita, menţionând că apariţia celor 2 cetăţeni din Sri Lanka a acutizat conflictul dintre conducerea brutăriei şi foşti angajaţi.

Pe 29 ianuarie, aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău s-au adunat în faţa primăriei, ei fiind nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi brutari din Sri Lanka. Oamenii susţineau că le e teamă ca la ei în comună "să nu vină un val de migranţi", care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

"În localitatea Ditrău există un conflict local mai vechi de natură economică între societatea comercială AGM Eco Corporate SRL, pe de o parte, şi câţiva foşti angajaţi ai acesteia, pe de altă parte. Apariţia celor doi cetăţeni sri-lankezi a acutizat acest conflict şi a condus la manifestări excesive şi intolerante din partea mai multor cetăţeni. Un rol însemnat l-au jucat şi lipsa de informaţie, dar şi temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetăţenilor străini angajaţi în cadrul agentului economic. Nu în ultimul rând, reţinem conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate care, de asemenea, a contribuit la aprofundarea conflictului", potrivit unui comunicat al AP.

AP afirmă că această situaţie a fost posibilă şi în contextul "unor informaţii eronate şi nefundamentate" venite din surse mass-media.

"Avocatul Poporului precizează că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute reţele de socializare, fapt ce a condus la propagarea acestuia în mediul online. Astfel, a fost observat faptul că vehemenţa manifestărilor neadecvate a dobândit amplitudine în spaţiul virtual. În timpul anchetei efectuate de reprezentanţii Avocatului Poporului, în cadrul discuţiilor purtate cu persoane din comunitatea locală, cu patronii brutăriei, cu cei doi muncitori din Sri Lanka, au constatat că situaţia se calmase, comunitatea regreta că s-a ajuns într-o situaţie nedorită, cei doi muncitori se simţeau în siguranţă şi continuau să vină la lucru", informează AP.

Reprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului au constatat că primarul localităţii "a gestionat corespunzător situaţia" şi a depus toate diligenţele în vederea evitării escaladării conflictului. Mai mult decât atât, în vederea preîntâmpinării unor astfel de situaţii pe viitor, primarul din localitate a iniţiat un dialog cu cadre universitare de la Universitatea Babeş-Bolyai în vederea elaborării unor campanii de informare referitoare la prevenirea şi combaterea fenomenelor sesizate. Cazul va continua să rămână în atenţia Avocatului Poporului împreună cu subiectul drepturilor străinilor aflaţi pe teritoriul României, menţionează AP.

Cu această ocazie, instituţia Avocatul Poporului reaminteşte faptul că are în curs de elaborare un Raport special privind discursul instigator la ură, care va aborda pune inclusiv pe chestiunea lipsei de reglementare a mediului online cu privire la manifestările instigatoare la ură. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel