AVIZ românilor din diaspora. Cine poate să voteze la europarlamentare şi ce condiţii trebuie să îndeplinească

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Românii din diaspora care doresc să voteze pe 26 mai trebuie să ştie care sunt ultimele informaţii privind desfăşurarea votului. Vezi, mai jos, cine poate să voteze la alegerile europarlamentare şi unde trebuie să meargă cetăţenii care trăiesc în altă ţară.

Printre primele precizări făcute pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe se numără şi faptul că, la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019, potrivit prevederilor legale aplicabile, nu se votează prin corespondență

Totodată, legislația în vigoare nu îi obligă pe românii care trăiesc în afara ţării să se înscrie în Registrul electoral cu adresa de reședință sau domiciliul din străinătate.

 

Cine are dreptul să voteze?

 

Au drept de vot cetățenii români care au împlinit 18 ani, până inclusiv în ziua alegerilor şi cetățenii comunitari (din alt stat membru UE) care s-au înscris în listele speciale pentru a vota reprezentanții României în Parlamentul European. Lista acestora este comunicată de Autoritatea Electorală Permanentă cel mai târziu cu 5 zile înaintea datei alegerilor.

Citeşte şi: Recomandarea MAE pentru românii care vor să voteze la alegerile europarlamentare

Cetățeanul român care este înscris în listele electorale ale altui stat membru al Uniunii Europene poate să-și exercite dreptul de vot la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019 numai după ce dă o declarație potrivit căreia nu și-a exercitat dreptul de vot pentru membrii în Parlamentul European din statul membru în ale cărui liste electorale a fost înscris, se mai precizează pe site-ul MAE.

Nu au drept de vot alienații mintali puși sub interdicție printr-o hotărâre judecătorească definitivă și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
 

Unde votează românii din diaspora?

 

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, cetățenii români aflați în străinătate (cu domiciliul în străinătate, cu reședința în străinătate sau aflați ocazional în străinătate) pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil.

Documentele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar.

!!! Nu se poate vota cu titlul de călătorie.

Este recomandat să verificaţi din timp valabilitatea actelor de identitate și să faceţi demersurile necesare pentru înlocuirea sau reînnoirea acestora, dacă este cazul.

Cetățenii români care votează la secțiile organizate în străinătate vor fi înscriși în listele electorale suplimentare. Secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7.00-21.00, ora locală. Lista secțiilor de votare din străinătate urmează să fie stabilită prin Ordin al ministrului afacerilor externe în termenul prevăzut de lege (data limită 27 aprilie 2019).

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel