Avioanele de luptă Gripen din Ungaria, alertate din cauza unei aeronave venite din România, cu destinația Germania

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
sursa foto: Belgian Defence / Twitter
sursa foto: Belgian Defence / Twitter

O aeronavă C-130 a SUA, care decolase din România, a intrat în spațiul aerian ungar, miercuri, în jurul prânzului. Confirmarea incidentului vine de la Ministerul ungar al Apărării, citat de agenția MTI.

Avioanele de luptă Gripen ale Forţelor Armate din Ungaria au fost alertate din cauza unei aeronave de tip C-130, înmatriculată în S.U.A., care se îndrepta dinspre România spre Germania, au transmis forţele armate ungare, miercuri, către agenţia de presă MTI. 

Centrul Comun de Operaţiuni Aeriene al NATO a ordonat miercuri, la prânz, decolarea avioanelor de luptă maghiare care asigură pregătirea pentru apărare aeriană, deoarece un avion american care avea ca destinaţie localitatea germană Ramstein nu a stabilit legătură radio cu controlorii maghiari de trafic aerian la intrarea în spaţiul aerian al Ungariei, se precizează în comunicat.

 

O aeronavă a survolat spaţiul aerian al Ungariei, României, Serbiei şi Bulgariei

 

La înceutul lunii iunie, un avion a intrat ilegal în spațiul aerian al României. O aeronavă a survolat spaţiul aerian al Ungariei, României, Serbiei şi Bulgariei.

O aeronavă bimotor de mici dimensiuni, tip Beechcraft, la bordul căreia se aflau două persoane, a survolat, miercuri seară, la joasă înălţime, spaţiul aerian al Ungariei, României, Serbiei şi Bulgariei, a informat Ministerul Apărării.

„Precizăm că aeronava în discuţie, care a evoluat în spaţiul aerian al României pe traiectul Oradea - Caransebeş - Drobeta Turnu Severin, nu a manifestat un comportament ostil sau periculos. În niciun moment, pilotul aeronavei nu a răspuns interogărilor radio şi nici semnalelor vizuale transmise de aeronavele militare interceptoare, potrivit normelor internaţionale”, a arătat sursa citată.

Aeronava a decolat din Ungaria, din zona Debreţin, în jurul orei 17,30, fără a avea un plan de zbor aprobat şi fără a avea pornite mijloacele electronice de identificare de tip transponder. Ea a fost interceptată în spaţiul aerian al Ungariei de două aeronave militare ale Forţelor Aeriene Ungare, de tip JAS 39 Gripen, la ora 17,38. Aeronava nu a răspuns interogărilor radio şi nici semnalelor vizuale transmise de aeronavele militare. În jurul orei 17,49, aeronava a intrat în spaţiul aerian al României, în zona Oradea, fiind însoţită de cele două aeronave militare maghiare, în baza acordului cross-border dintre România şi Ungaria. La ora 17,58, aeronavele maghiare s-au întors către bază, ţinta fiind preluată de două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene ale SUA, dislocate pe Baza 86 Aeriană Feteşti, care se aflau în misiune de patrulare în spaţiul aerian al României. La ora 18.36, aeronavele americane au solicitat aprobarea de revenire pe Baza 86 Aeriană, misiunea de poliţie aeriană fiind preluată de două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, decolate de pe aceeaşi bază aeriană.

„Aeronavele militare române au interceptat aeronava-ţintă la ora 18,42 şi au continuat misiunea de interogare şi escortare. Aeronava ţintă, care a continuat să nu răspundă interogărilor radio şi semnalelor vizuale, a intersectat, în jurul orei 19.00, pentru un interval de aproximativ două minute, şi spaţiul aerian al Serbiei, într-o zonă aflată între Drobeta Turnu Severin şi Korbovo”, a menţionat MApN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel