Avertizare INFP: Un cutremur mai mare de 7 se poate produce în orice moment în Vrancea

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

În contextul în care în această dimineață a avut loc cel mai mare cutremur din ultimii doi ani și jumătate, Institutul Național pentru Fizica Pământului avertizează ca România este o ţară cu potenţial seismic ridicat și că, "practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în zona seismică Vrancea".

Specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) spun că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat și că, "practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în zona seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km". Amintim că în acestă dimineață, în România, a avut loc cel mai puternic cutremur din ultimii doi ani și jumătate, magnitudinea acestuia fiind de 5,4 grade pe scara Richter. 

Zona Vrancea nu este singura din România cu potențial distructiv

 

Cutremurul cu magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter s-a produs joi dimineață, la ora 6.50, în județul Buzău, în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului. Seismul - cel mai puternic din ultimii doi ani și jumătate - a fost revizuit de la 5,2 și s-a simțit puternic și în București.

"Zona Vrancea nu este singura din România în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv"

"România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013.Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv".

De ce sunt atâtea cutremure în zona Vrancea?

 

Conform INFP, principala dovadă e reprezentată de evidenţa cutremurelor ce au avut loc până în prezent şi de efectele lor.

"În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.

Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta. Blocul provine dintr‑o veche placă tectonică suficient de rece şi rigidă comparativ cu mantaua înconjurătoare, ceea ce face posibilă generarea cutremurelor la adâncimi din manta unde, în mod normal, condiţiile de temperatură şi ductilitate ar face imposibil acest lucru.

Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, existând și influențe ale plăcilor tectonice majore (în speţă, cea Euro‑Asiatică, cea Africană și, într‑o manieră indirectă, cea Indo‑Australiană), se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene, în special intermediare (între 60 și 180 de km).

Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mişcarea subplăcilor ce converg în Vrancea", explică specialiștii INFP.

În așteptarea următorului cutremur major

 

Unul dintre cele mai importante lucruri de făcut este evaluarea și consolidarea (sau demolarea) clădirilor vulnerabile seismic, precum și construirea adecvată a clădirilor noi. 

Astăzi este suficient să vedem starea clădirilor vechi - multe de patrimoniu, din București dar și din alte orașe precum Buzău, Focșani, Iași, Galați, Brăila, Constanța sau Craiova pentru a înțelege cât de mare este problema vulnerabilității seismice. Scenariul de cutremur din zona Vrancea (cu Mw între 7,4 și 8,1, la 90 - 110 km adâncime), din cadrul Concepției Naționale de Răspuns Post-Seism (2021), menționează la nivel național efecte puternice în 31 de județe și în București, un număr maxim de clădiri rezidențiale grav avariate de peste 350.000 și un număr maxim de persoane grav rănite sau decedate de peste 45.000.

În București numărul de clădiri rezidențiale grav afectate ar putea fi între 838 și 33569, incertitudinile inerente din procesul de calcul trebuind luate în considerare. 

 

IGSU: În cazul cutremurelor, sistemul Ro-Alert nu difuzează notificări înaintea declanșării acestora

 

Sistemul Ro-Alert nu difuzează notificări înaintea declanșării cutremurelor, a transmis joi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Potrivit reprezentanților IGSU, sunt emise mesaje de avertizare a populației după producerea cutremurelor dacă acestea generează consecințe grave.

„În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, a transmis IGSU.

Un cutremur cu magnitudinea 5,4 a avut loc joi dimineața în județul Buzău.

Conform IGSU, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel