Austriecii care s-au plimbat cu mașinile 4x4 în Munții Rodnei, amendați cu 50.000 de lei de Garda de Mediu

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Austriecii care au organizat un concurs de off-road în Munții Rodnei au fost amendați de autorități cu 50.000 de lei.

Organizatorul austriac al unei competiții off-road prin Munții Carpați a fost amendat de comisarii Gărzii de Mediu cu 50.000 de lei. De asemenea, au fost amendați cinci șoferi participanți la competiție.

Comisarii de la Comisariatul Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu au efectuat verificări pe teren, în zona ariei naturale protejate Muntele Șes, în perioada 17-19 mai, în urma unei sesizări privind accesul neautorizat și distrugeri pe teritoriul ariei naturale protejate prin desfășurarea manifestării sportive SuperKarpata Trophy 2023, fără a deține avize/acorduri în acest sens.

Potrivit unui comunicat al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) citat de Antena 3 CNN, în urma verificărilor au fost constatate urme de autovehicule de teren pe pajiști, pășuni, terenuri private situate pe suprafața ariei. 

Organizatorul a fost amendat cu 50.000 de lei

 

"În condițiile în care administratorul ariei naturale protejate - Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) - nu și-a dat acordul și nu a emis nici un fel de aviz pentru organizarea manifestării sportive”.

Astfel, organizatorul competiției va fi sancționat cu amendă în valoare de 50.000 de lei, iar cinci șoferi austrieci, care au participat la concurs, vor primi amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, pentru încălcarea OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.

Cei cinci șoferi amendați de Garda de Mediu Bihor au fost identificați de polițiștii din Aleșd, în zona ariei naturale protejate Muntele Șes, după ce reprezentanții Clubului sportiv geto-dacii liberi au sunat la 112 pentru a sesiza faptul că mai multe vehicule de teren au fost văzute în zone cu accesul interzis din cadrul ariei naturale protejate.

Totodată, comisarii din Bihor au transmis la Poliție o solicitare pentru demararea acțiunii de identificare a adreselor celor 5 participanți la competiție care au fost legitimați de polițiștii din Aleșd.

"Toți cei care vor să încalce legislația de mediu din această țară trebuie să suporte consecințele faptelor lor.

Prin urmare, îi avertizăm pe amatorii de expediții turistice off-road din țară și din străinătate că asemenea competiții care provoacă distrugerea mediului natural sunt supuse regulilor stricte ale concursurilor off-road și sunt permanent în atenția Gărzii Naționale de Mediu”, a declarat Florin Bănică, comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, în legătură cu desfășurarea manifestării sportive SuperKarpata Trophy 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel