Aurescu: Sprijinul pentru Ucraina este de fapt sprijinul pentru securitatea României și siguranţa cetăţenilor Uniunii Europene

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Sprijinul pentru Ucraina este de fapt sprijinul pentru securitatea României, siguranţa cetăţenilor români, a cetăţenilor Uniunii Europene, siguranţa regiunii euroatlantice, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul conferinţei de presă comune alături de omologul său american, Antony Blinken.

Vorbind de sprijinul acordat de ţara noastră Ucrainei, şeful diplomaţiei române a spus că "a fost un efort enorm".

 

„Sprijinul pentru Ucraina este de fapt sprijinul pentru securitatea României”



"Cred că acest efort enorm va continua, deoarece cred că va trebui să susţinem Ucraina atât cât este nevoie. Nu am obosit în ceea ce priveşte ajutorul pentru Ucraina şi vom continua ca până acum, deoarece credem că sprijinul pentru Ucraina este de fapt sprijinul pentru securitatea României, siguranţa cetăţenilor români, siguranţa cetăţenilor Uniunii Europene, siguranţa regiunii euroatlantice, deoarece războiul împotriva Ucrainei care a fost dezlănţuit de Rusia nu este doar despre Ucraina, nu e doar un atac la securitatea ţării noastre vecine. Este un atac la siguranţa regiunii, la siguranţa Europei, la siguranţa euroatlantică", a subliniat Aurescu.

Aurescu a vorbit de proiectul SUA de a crea o strategie pentru regiunea Mării Negre şi a amintit despre vizita sa la Washington din noiembrie anul trecut.

"Am considerat că este foarte important să aducem şi contribuţia României şi atunci am transmis un document cuprinzător cu partea României şi despre cum această strategie a Mării Negre trebuie să arate, din punctul nostru de vedere. Era viziunea unei strategii ample, dincolo de dimensiunea de securitate clasică, una care aducea detalii legate de libertatea de navigaţie, legate de rezilienţa statelor de pe malurile Mării Negre, care trebuie să fie consolidată. Am inclus acolo şi idei privind economiile din regiunea Mării Negre şi despre consolidarea Mării Negre ca hub şi ca punct de tranzit între Europa, Caucaz şi Asia Centrală. Într-adevăr, Marea Neagră are un mare potenţial", a arătat ministrul.

 

„Am transmis o nouă viziune a României asupra strategiei”



Aurescu a afirmat că după începutul războiului în Ucraina a fost luată în considerare o regândire a acestui concept.

"Ne-am gândit că este extrem de relevant să regândim, în noul context, care ar fi noii parametri ai acestei strategii SUA a Mării Negre. Nu este doar o strategie SUA, este mult mai mult de atât, merge dincolo de viziunea SUA", a spus el, adăugând că în acest proces sunt implicate statele de pe malurile Mării Negre.

"Azi am transmis o nouă viziune a României asupra strategiei, care consolidează abordarea amplă din documentul din noiembrie", a evidenţiat Aurescu.

El a făcut referire la faptul că marţi şi miercuri are loc la Bucureşti reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO. "De asta ne întâlnim aici, pe malurile Mării Negre, deoarece (acest eveniment - n.r.) nu este doar o mărturie a rolului României în acest context internaţional şi a eforturilor noastre de până acum şi a celor viitoare. Vorbim de asemenea despre importanţa strategică a Mării Negre, în acest context", a spus Bogdan Aurescu.

 

„Am cerut de mult timp ca prezenţa SUA şi NATO în România să fie mărită”



El a menţionat şi faptul că miniştrii se vor întâlni şi cu omologul lor ucrainean, Dmitro Kuleba, pentru a găsi formule de a susţine capacitatea de apărare a Ucrainei şi de a propune un pachet de ajutor civil al NATO pentru Ucraina.

În ceea ce priveşte prezenţa militară americană şi NATO în ţara noastră, şeful diplomaţiei române a afirmat: "Niciodată nu avem destulă susţinere, dar vom continua, pentru că vorbim despre securitatea şi despre valorile noastre comune".

"Am cerut de mult timp ca prezenţa SUA şi NATO în România să fie mărită. Am discutat despre asta în anii anteriori, dar acum cred că avem o prezenţă ( militară - n.r.) a SUA în România, o prezenţă NATO robustă în România, dar trebuie să continuăm să implementăm deciziile Summitului de la Madrid, care vorbesc de ridicarea Grupurilor de Luptă din România de la nivelul de batalion la cel de brigadă", a arătat el.

În contextul întâlnirii cu omologul american, Aurescu a salutat faptul că ambasadorul propus al SUA în România este audiat marţi în Congres, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel