Bogdan Aurescu a vorbit cu miniștrii de externe din Suedia și Finlanda despre aderarea la NATO

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a vorbit, joi, la telefon cu ministrul afacerilor externe al Regatului Suediei, Ann Linde, și cu ministrul afacerilor externe al Republicii Finlanda, Pekka Haavisto, pe tema procesului de aderare a celor două state la NATO. Cele două state au depus cereri de aderare la NATO, în data de 18 mai 2022.

În cadrul discuțiilor de joi, ministrul român al afacerilor externe a reiterat aprecierea și susținerea României pentru demersurile Suediei și Finlandei de aderare la NATO și convingerea României că aderarea acestor state va contribui la întărirea securității Alianței în ansamblul său, printr-o postură de descurajare și de apărare mai eficientă, inclusiv a Flancului Estic, din sudul acestuia, la Marea Neagră, până în nordul său.

Totodată, Aurescu a arătat că demersul celor două state reprezintă „expresia atașamentului acestora la comunitatea de valori și a spiritului democratic pe care Alianța Nord-Atlantică le apără și le promovează”.

„Decizia autorităților de la Helsinki și Stockholm vine în continuarea contribuției substanțiale a celor două state în cadrul Alianței, în calitate de Parteneri cu Oportunități Sporite ai NATO. Acest statut a presupus deja consolidarea dialogului politic și creșterea nivelului de interoperabilitate practică, prin participarea la misiuni și operații aliate. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, în cadrul discuțiilor, faptul că România sprijină un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei la NATO, amintind că țara noastră este un promotor activ al politicii aliate a „Ușilor Deschise”, și a evidențiat rolul determinant al Alianței de asigurare a păcii și securității în spațiul euroatlantic, mai ales în actualul context securitar afectat de agresiunea ilegală a Rusiei contra Ucrainei”, a transmis MAE.

România sprijină Suedia și Finlanda în procesul de aderare la NATO

 

Totodată, șeful diplomației române le-a comunicat celor doi omologi că România va acționa pentru menținerea solidarității și unității aliate cu privire la decizia de extindere, în vederea depășirii divergențelor actuale privind candidaturile celor două state la NATO.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a menționat că acest subiect va fi ridicat inclusiv în cadrul discuțiilor pe care le va avea în cadrul reuniunii Trilaterale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, care se va desfășura vineri, 27 mai 2022, la Istanbul.

Nu în ultimul rând, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că decizia privind apartenența la această organizație reprezintă o opțiune pe care fiecare stat este liber să o asume, în baza deciziei sale suverane și prin îndeplinirea criteriilor stabilite pentru acest proces.

Miniștrii de externe ai Suediei și Finlandei au informat despre stadiul și perspectivele demersurilor efectuate pentru facilitarea procesului de aderare și au mulțumit ministrului Bogdan Aurescu pentru sprijinul acordat de România în acest proces, inclusiv în favoarea întrunirii consensului aliat și realizării unui proces de aderare rapid. Cei trei miniștri au convenit să rămână în contact apropiat pe acest subiect important pentru cele două state nordice și pentru Alianță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel