Augustin Zegrean, despre organizarea anticipatelor odată cu alegerile locale: "Îi chemi să voteze pe 5 buletine odată?"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Organizarea alegerilor anticipate odată cu cele locale este posibilă, spune fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean. Acesta recomandă însă ca cele două scrutinuri să nu aibă loc în aceeași zi, deoarece oamenii ar avea de votat pe 5 buletine de vot.

„Se poate ajunge la nevoia de organizare a alegerilor anticipate. Nu este obligatoriu să le faci în aceeași zi, dar ca să se ajungă la anticipate așa cum vor ei, este obligatorie de parcurs procedura constituțională. Să nu avem guvern, să fie două propuneri succesive respinse. Nu-i poate opri nimeni să le organizeze deodată, în aceeași zi, dar mai bine ar fi în preajma localelor decât odată cu acestea, pentru că vor fi 5 buletine de vot – pentru Senat, Camera Deputaților, primar, Consiliul Local și Consiliul Județean, ceea ce este mult. Vorbim în ultima vreme de analfabeții funcțional, păi dacă e așa, îi chemi să voteze pe 5 buletine odată?”, a declarat, pentru Mediafax, Zegrean.

În ceea ce privește o decizie a CCR din 2012 legată de organizarea a două scrutinuri în aceeași zi, Zegrean a explicat că este vorba despre o recomandare pentru că nu se pot interzice două tipuri de alegeri deoarece „Parlamentul face ce vrea el”.

„În 2012 a fost altceva. S-a dorit devansarea alegerilor parlamentare care să se organizeze în aceeași zi cu cele locale, or nu se poate reduce mandatul parlamentarilor decât în situația de dizolvare a Parlamentului, altfel nu se poate”, a precizat fostul președinte al CCR.

Ludovic Orban a anunțat, vineri, după discuțiile purtate cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, că a convenit cu șeful statului începerea procedurilor pentru declanșarea alegerilor anticipate. Premierul susține că a stabilit cu Klaus Iohannis ca alegerile anticipate să aibă loc odată cu localele.

Întrebat dacă își va da demisia, premierul a susținut că vor fi aplicate cele mai bune soluții pentru declanșarea alegerilor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel