Atac armat într-o şcoală din SUA: Cel puţin 18 elevi şi un profesor au fost ucişi

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Atac armat într-o şcoală din SUA: Cel puţin 18 elevi şi un profesor au fost ucişi
Atac armat într-o şcoală din SUA: Cel puţin 18 elevi şi un profesor au fost ucişi

Cel puţin 18 elevi şi un profesor au fost ucişi într-un atac armat comis într-o şcoală din statul american Texas, iar autorul atacului a fost împuşcat mortal de agenţii de poliţie.

Atacul armat a avut loc marţi după-amiază (marţi seară, ora României) la o şcoală situată în orăşelul Uvalde, la aproximativ 150 de kilometri vest de oraşul San Antonio.

„Atacatorul a împuşcat şi a ucis, în mod oribil şi fără niciun sens, 18 elevi şi un profesor”, a declarat guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, citat de agenţia The Associated Press.

Doi agenţi de poliţie au fost răniţi în schimburile de focuri cu autorul atacului, dar rănile nu prezintă pericol vital. Treisprezece elevi au fost spitalizaţi în urma atacului. De asemenea, o femeie în vârstă de 66 de ani este în stare critică.

Autorul atacului, în vârstă de 18 ani, a murit în urma schimburilor de focuri cu agenţii de poliţie. Autorităţile încearcă să afle motivul atacului.

 

Biden a fost informat despre incident

 

Preşedintele Joseph Biden a fost informat despre incident în timp ce revenea din turneul efectuat în Asia, a declarat Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Atacul armat din Texas intervine la mai puţin de două săptămâni după un incident similar produs într-un supermarket din oraşul Buffalo (statul New York), soldat cu moartea a zece persoane.

 

Biden îndeamnă la a „înfrunta lobby-ul armelor”

 

Preşedintele american Joe Biden, vizibil marcat, a lansat marţi un apel la a „înfrunta lobby-ul armelor” astfel încât să fie luate măsuri de reglementare, în timp ce America reintră în coşmarul recurent al atacurilor armate în şcoli, notează AFP.

„Speram devenind preşedinte să nu am de a face cu asta”, a afirmat democratul de 79 de ani, ajuns în faţa camerelor de luat vederi la Casa Albă, la câteva ore după ce 18 copii şi cel puţin un adult au fost ucişi într-un atac armat la o şcoală primară din Uvalde, statul Texas.

„Când, pentru numele lui Dumnezeu, vom înfrunta cu lobby-ul armelor?”, a spus preşedintele, informat despre tragedie în avionul care îl readucea dintr-un turneu diplomatic în Asia.

„Sunt dezgustat şi obosit”, a mai declarat el.

„Nu-mi spuneţi că nu putem avea un impact asupra acestui măcel”, a spus din nou Joe Biden, în legătură cu flagelul morţilor din cauza armelor de foc în Statele Unite. Cu faţa atrasă, el a îndemnat la „transformarea durerii în acţiune” pentru a reglementa mai mult armele în ţară şi, în special, armele de asalt.

„Fabricanţii de arme au petrecut două decenii promovând agresiv armele de asalt care le aduc cele mai importante profituri”, a denunţat el.

 

„A pierde un copil este ca şi cum ţi s-ar smulge o parte din suflet”



De asemenea, preşedintele democrat a criticat opoziţia republicană, care îi blochează toate încercările de a trece prin Congres o serie de măsuri, cum ar fi verificarea obligatorie a cazierului şi antecedentelor psihiatrice ale persoanelor care cumpără arme.

Tabăra conservatoare a refuzat până în prezent să aplice o interdicţie privind comercializarea puştilor de asalt către civili, precum cea care a existat în Statele Unite între 1994 şi 2004 pentru anumite arme semiautomate.

„Pe cei care blochează sau întârzie legislaţia de bun simţ privind armele (...) nu îi vom uita", a mai spus Joe Biden, care poate emite doar decrete controlând limitat circulaţia armelor de foc.

„A pierde un copil este ca şi cum ţi s-ar smulge o parte din suflet”, a mai lansat acest fervent catolic, care a pierdut el însuşi doi copii, o fiică încă bebeluş într-un accident şi un fiu adult mort de cancer.

Alături de soţia sa, Jill Biden, el a îndemnat Statele Unite „să se roage” pentru familiile îndoliate.

„Vor avea nevoie de mult ajutor, de multe rugăciuni”, a mai spus liderul de la Casa Albă, citat de AFP.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel