Armata ucraineană a lansat o ofensivă pe frontul de sud

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Ucraina ar fi lansat în sfârşit mult aşteptata contraofensivă în sudul ţării, conform unei declaraţii făcute luni de Comandamentul operativ Sud, citat de Reuters şi Ukrinform.

Scopul este de a împinge trupele ruse de cealaltă parte a fluviului Nipru şi de a prelua controlul asupra oraşului Herson, în prezent aflat sub ocupaţie rusă, potrivit AFP.

'Astăzi am lansat acţiuni ofensive în diferite direcţii, inclusiv în regiunea Herson', a declarat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operativ Sud, Natalia Gumeniuk, pentru postul de televiziune local Suspilne.

Trupele ruse au ocupat încă de la începutul invaziei Hersonul, un oraş de 280.000 de locuitori situat pe fluviul Nipru.

Purtătoarea de cuvânt a confirmat câteva minute mai târziu, într-o conferinţă de presă, că 'forţele armate ucrainene au început operaţiuni ofensive în multe zone din sudul Ucrainei'.

Ucraina vorbeşte de două luni despre o contraofensivă planificată în regiunile sale de sud, ocupate de Rusia.

Recentele atacuri ale Ucrainei asupra rutelor logistice din sudul Rusiei au 'slăbit incontestabil inamicul', a afirmat purtătoarea de cuvânt citată, adăugând că peste zece depozite de muniţii ruseşti au fost lovite în ultima săptămână.

Cu toate acestea, ea a refuzat să ofere mai multe detalii despre noua ofensivă. 'Orice operaţiune militară are nevoie de linişte', a spus ea, indicând că forţele ruse din sud sunt 'destul de puternice', dat fiind că şi-au consolidat poziţiile de mult timp.

Forţele ucrainene au spart prima linie de apărare a trupelor ruse de ocupaţie în special în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a relatat postul de radio ucrainean Hromadske, citând aceeaşi purtătoare de cuvânt.

Regimentul 109 de infanterie al separatiştilor din Doneţk a fost forţat să se retragă de pe poziţii, după ce trupe de desant ruse, trimise în sprijinul său, au abandonat pur şi simplu câmpul de luptă, notează Ukrinform.

Aceste informaţii nu au fost verificate însă din surse independente, notează AFP.

Comandamentul operativ de trupe ucrainene Kahovka a declarat că forţele ruse au fost private de aprovizionare pe malul drept al Niprului, ceea ce reprezintă o 'şansă nemaipomenită pentru recucerirea teritoriilor' ocupate.

Situaţia din teritoriul ocupat temporar în regiunea Herson este extrem de complexă. Cu ajutorul HIMARS, forţele ucrainene au distrus practic toate podurile mari din zonă: podurile rutiere şi de cale ferată Antonovski şi Novokahovski, conform Ukrinform.

După lovituri precise asupra poziţiilor ocupanţilor ruşi de aici, aceştia nu vor să meargă în atac şi se repliază pe poziţii fortificate, potrivit aceloraşi media ucrainene.

'Astăzi au avut loc atacuri puternice de artilerie asupra poziţiilor inamice pe întreg teritoriul regiunii ocupate Herson. Acesta este anunţul pe care îl aşteptam din primăvară: este începutul sfârşitului ocupaţiei regiunii Herson', a anunţat la televiziunea ucraineană Serghii Hlan, deputat local şi consilier al guvernatorului regional.

El a dat asigurări că forţele ucrainene au 'avantaj' pe frontul de sud, după numeroase lovituri în ultimele săptămâni care au vizat podurile din regiunea Herson şi care au urmărit să împiedice asigurarea logistică a armatei ruse.

Esenţială pentru agricultura ucraineană, această regiune are de asemenea un important rol strategic, întrucât se învecinează cu peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Din iunie, conducerea de la Kiev a alimentat speranţa unei contraofensive majore în sud, însă aceasta a tot întârziat să înceapă din cauza lipsei de suficiente forţe şi armament, potrivit media ucrainene. În urma mai multor acţiuni ofensive, forţele ucrainene au reuşit totuşi până în prezent să recucerească mai multe zeci de sate ucrainene din zonă.

Rusia a lansat o invazie în Ucraina cu puţin peste şase luni în urmă. De atunci, a capturat mari părţi din sudul şi estul Ucrainei, pe care aceasta speră să le poată recuceri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel