ANUNŢ IMPORTANT pentru românii din Italia care vor să îşi convertească permisele de conducere. DOCUMENTELE necesare şi paşii de urmat

Andreea Cosma / 25 iun 2020, 12:13 Salveaza PDF Comentarii

Anunţ important pentru românii care doresc să-și convertească permisele de conducere românești în permise de conducere italiene. Ambasada României în Italia a publicat o circulară cu toţi paşii de urmat şi documentele necesare şi precizează că u vor mai avea nevoie de atestatul de autenticitate, solicitat uneori de birourile Autorității Rutiere (Motorizzazione Civile).

"Începând cu luna iunie 2020, persoanele care doresc să-și convertească permisele de conducere românești în permise de conducere italiene nu vor mai avea nevoie de atestatul de autenticitate, solicitat uneori de birourile Autorității Rutiere (Motorizzazione Civile).

Ministerul Transporturilor italian reamintește direcțiilor regionale că, în conformitate cu Directiva 2006/126/CE, nu este necesar acest atestat pentru procedura conversiei permiselor, autoritățile competente din fiecare stat urmând a face verificări prin intermediul unui sistem electronic integrat.

Dacă întâmpinați dificultăți nu ezitați să prezentați circulara de la link-ul de mai jos la oficiul Motorizzazione Civile", a transmis Ambasada României în Italia, care a ataşat şi documentul complet cu toate etapele de parcurs.

 

CUM SE POATE SOLICITA PRESCHIMBAREA PERMISULUI

 

Potrivit circularei emise de autorităţi, în Uniunea Europeană este permisă conducerea vehiculelor într-un stat diferit de cel unde a fost eliberat carnetul de conducere, fără obligaţia de preschimbare, chiar şi în cazul obţinerii rezidenţei de către conducător în statul respectiv. Circulara nr.31 din 28 mai 1999 (G.U. nr.154 din 03.07.1999) reglementează circulaţia în Italia, cu permise eliberate de State membre ale Uniunii Europene, şi se aplică şi permiselor de conducere eliberate în România.

Se poate solicita preschimbarea permisului românesc într-un permis italian sau recunoaşterea permisului (care se concretizează în eliberarea unui autocolant de aplicat pe document, printr-o procedură mai simplă faţă de cea a preschimbării). În ambele cazuri, cererile se prezintă la birourile provinciale ale Circulaţiei civile (ufficio della motorizzazione civile).

Oficiul consular nu are competența de a elibera permise de conducere românești. Acestea pot fi eliberate de Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din localitatea de domiciliu.

 

ATESTATUL DE AUTENTICITATE

 

Începând cu luna iunie 2020, persoanele care doresc să-și convertească permisele de conducere românești în permise de conducere italiene nu vor mai avea nevoie de atestatul de autenticitate, solicitat uneori de birourile Autorității Rutiere (Motorizzazione Civile).

Ministerul Transporturilor italian reamintește direcțiilor regionale că, în conformitate cu Directiva 2006/126/CE, nu este necesar acest atestat pentru procedura conversiei permiselor, autoritățile competente din fiecare stat urmând a face verificări prin intermediul unui sistem electronic integrat.

Dacă întâmpinați dificultăți nu ezitați să prezentați circulara de la link-ul de mai jos la oficiul Motorizzazione Civile.

https://roma.mae.ro/sites/roma.mae.ro/files/circolare_ministerotrasporti_giugno_2020.pdf 

 

PROCURA

 

În cazul în care nu aveți rezidența în Italia și doriți eliberarea unui permis de conducere românesc cu o nouă valabilitate administrativă sau a unui duplicat al permisului de conducere, ca urmare a pierderii, furtului sau schimbării numelui și nu puteți să mergeți personal în România, misiunea diplomatică poate autentifica o procură prin care să împuterniciți o altă persoană să întreprindă demersurile necesare în locul dumneavoastră.

Documente necesare:

- document de identitate românesc valabil (carte/buletin de identitate, pașaport)

- 5 fotografii cu bandă albă, în format 3,5 x 3,85 cm

- copia documentului de identitate al împuternicitului SAU datele de identificare ale acestuia (nume complet, CNP, locul nașterii, domiciliul, seria și nr. cărții de identitate)

Serviciul este scutit de la plata taxelor consulare.

NOTĂ: Împuternicitul va trebui să prezinte în România următoarele documente:

- Procura autentificată de consulat; 1 fotografie certificată de consulat;

- Cererea privind eliberarea permisului de conducere (se completează la consulat);

- Copie a actului de identitate românesc al titularului, din care rezultă că acesta are domiciliul în România, certificată de consul;

- Actul de identitate al mandatarului;

- Dovada plății taxelor aferente eliberării permisului de conducere;

- Permisul de conducere, în original, în situația în care se află în posesia titularului;

- Dacă se solicită un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, înainte sau după data expirării acestuia, documentul emis de o unitate medicală autorizată, în original, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită permisul de conducere. Dacă documentul medical este emis de autoritățile italiene, acesta va trebui apostilat la prefectura italiană și însoțit de o traducere legalizată în limba română (dacă traducere se efectuează în Italia, va trebui apostilată și traducerea).

 

TRADUCEREA

 

În anumite situații, autorităţile italiene pot solicita traducerea permisului de conducere românesc. Acesta se poate efectua de către consulat sau de către un traducător autorizat.

Documente necesare:

- Document de identitate românesc valabil (carte/buletin de identitate, pașaport) Permisul de conducere, în original;

- Serviciul este scutit de la plata taxelor consulare.

Pentru programări click aici.

 

PRESCHIMBAREA PERMISULUI DE CONDUCERE

 

Puteţi solicita preschimbarea permisului românesc într-un permis italian în cazul expirării, pierderii, distrugerii sau furtului permisului dumneavoastră de conducere.

Cetățenii români interesați se pot adresa serviciilor locale ale ”Motorizzazione Civile”.

Caută cel mai apropiat birou al Motorizzazione Civila aici.

Pentru mai multe informații accesați site-ul Ministerului Infrastructurilor și Transporturilor

* Preschimbarea permiselor de conducere este în totalitate de competența autorităților italiene.

Citeşte şi: VEŞTI BUNE pentru românii din statele UE cărora le-a expirat sau urmează să le expire permisul de conducere. Anunţ OFICIAL

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy