Andrei Caramitru: "Marea masă a Diasporei vine din satele pulverizate, unde-au rămas bătrânii. De-asta crește PIB-ul" 

Narcis Popa |
Data publicării:

Andrei Caramitru spune că progresul economic al României s-ar fi realizat prin migrația masivă a românilor din mediul rural, care acum contribuie major la creșterea economică a țării. Caramitru spune că înainte mediul rural ar fi fost frâna în dezvoltarea țării. 

"Satul românesc, blestemul si de ce migrația a fost cel mai bun lucru posibil. De ce am fost toata istoria noastra cea mai saraca țara din Europa (si de abia acum nu mai suntem, am ajuns no5 de la coada, cea mai buna poziție vreodată in istorie). Totul e despre geografie. Asta e tot. - geografia locului. Avem munți înalți si greu de trecut, nu avem rauri navigabile (nici măcar Dunărea - se bloca in delta si la porțile de fier) dar avem teren de cultivat super-fertil.

Adica o familie de țărani cu o mica curte putea sa manance suficient dar nu putea sa exporte nimic nicăieri. Si nu avea de ce sa colaboreze cu alți țarani sa facă chestii împreuna. Asadar agricultura exclusiv de subsistenta. Experiența de business / capitalism zero. PIB zero. 80% era in rural prin 1920 când Europa scazuse la 30% atunci, era super industrializata. - poziția geografică. Avem in jur Turcia, Rusia si in trecut imperiul Austro Ungar. Fiind extrem de săraci si rurali (din motivele de mai sus), am fost super simplu de capturat. in perioada veche, era si mai rau - pe aici se invarteau hoardele de barbari, localnicii fugeau in munți pana treceau aia. Ce naiba de stat sa poți sa faci, cum sa construiesti instituții cultura alea alea. Imposibil. In plus - imperiile astea erau in declin începând de pe la 1700, erau mult in urma celor din vest, de aia s-au si prăbușit in ww1," transmite Caramitru.

Caramitru: "Nici o țară nu a salvat satele de la dispariție"

 

Fiul celebrului Ion Caramitru spune că România nu ar fi avut să se dezvolte cu o populație care nu știa să scrie și să citească. 

 

Deci noi eram sclavi la unii care erau foarte săraci. Nasol. Problema satului românesc in toată istoria a fost deci imensa. Ce faci cu atâția țărani care trăiesc din ce produc in curte si nu știu sa scrie si sa citească? Cum sa te dezvolti așa?? Asta a fost tema esențială intre 1850 si 1945. Comunistii au încercat sa mute cât mai mulți in orase spre industrie - însă au făcut fabrici total neprofitabile care au colapsat complet deja in anii 80 - închiderea din anii 90 a fost normala, nu valorau nici cât fiarele vechi de acolo. Însă iar după problema - ce faci cu toti oamenii astia? După 90, oricum o luam - satul a votat întotdeauna FSN, PSD, chestii care sa ne tragă cat mai mult in spate. S-a aruncat cu bani enormi către județele sărace si baronii lor, degeaba. Pana când nu vom avea 80% din populație in centre urbane (includ aici satele limitrofe, suburbiile) - la fel ca celelalte tari dezvoltate - nu avem cum sa ajungem la un nivel normal economic si sa scăpăm de sărăcie. Sa știți - nici o țara dezvoltată nici alea cu super agricultura nu au mai mult de 4% din populație in agricultura, care acum e high-Tech nu mai merge cu tehnici de secol 18. Nici o țara nu a reușit vreodată sa “salveze” satele de la dispariție. Asta e si trebuie sa acceptam. Acuma, de când am intrat in UE, problema s-a rezolvat însă extrem de rapid prin migrație. De fapt marea masa a diasporei vine din satele astea pulverizate. acolo au rămas acum doar batranii atât. De asta si creste PIB-ul așa de repede - ca dispare frâna satelor din total.

Așa ca chestia cu râul ramul satul ideal tradițiile si dacii care erau cei mai tari si marea noastra istorie glorioasă sunt cele mai mari aberații posibile inventate ca sa nu se spună adevarul care e cam neplăcut. Biserica, Academia, Scoala, Statul împing minciunile astea glorioase ca sa anestezieze populimea. dar adevarul trebuie zis. Ghinion," a mai scris Caramitru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel