ANAF-ul, controale de amploare la vânzătorii de legume-fructe

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Direcția Generală Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF și ANSVSA au declanșat o acțiune comună de control a activității de comercializare en-gros a legumelor, fructelor și produselor agroalimentare în București și județele Ilfov și Dâmbovița.

Direcția Generală Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au declanșat o acțiune comună de control a activității de comercializare en-gros a legumelor, fructelor și produselor agroalimentare în 17 centre comerciale și puncte de desfacere dedicate din București și județele Ilfov și Dâmbovița.

„Astfel, 130 inspectori antifraudă fiscală împreună cu 120 inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor controlează modul în care operatorii economici respectă legislația specifică. Principalele aspecte vizate de acțiunea de control a inspectorilor ANSVSA sunt cele privind cerințele de trasabilitate și procedurile prin care operatorul poate identifica cu exactitate persoana fizică sau juridică de la care s-a aprovizionat și persoana juridică către care a livrat produsele pe care le comercializează”, potrivit unui comunicat de presă.

Se iau probe și pentru a vedea dacă produsele sunt contaminate

 

Potrivit sursei citate, în timpul controalelor se prelevează probe pentru determinarea prezenței sau a depășirii limitelor admise pentru reziduurile de pesticide.

„Probele prelevate vor fi analizate în laboratoarele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din București și Constanța. Pentru prevenirea și combaterea fraudei fiscale și vamale, inspectorii antifraudă verifică în detaliu toate etapele ciclului de comercializare en-gros a legumelor, fructelor și produselor agroalimentare, cu precădere în legătură cu legalitatea achizițiilor intracomunitare și importurilor, corectitudinea actelor de proveniență și de însoțire a produselor și corespondența cu realitatea a facturilor de achiziție și de vânzare”, se menționează în finalul comunicatului.

ANAF ia la puricat și averea persoanelor fizice

 

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, anunță controale masive la persoanele fizice care fac evaziune fiscală: „ Îi vedem aproape în fiecare săptămână, cu opulența pe care o afișează, pentru că hoțul dacă nu se laudă cu ce a furat nu e hoț. Vom începe de la cel mai mare până la cel mai mic”

„Oameni buni, 20 de miliarde de euro în patru ani la 560.000 de oameni... Nu se mai poate continua în acest mod. fiscul din România trebuie să facă ce face orice fisc din lume - trebuie să controlăm și să verificăm veniturile și modul de dobândire de la persoanele fizice!, spune Lucian Heiuș.

El afirmă că în ultimii 10-11 ani controalele s-au făcut „într-un ritm foarte timid”, circa 630 de decizii de impunere în perioada menționată, iar media de impunere fiind de aproximativ 100.000 de euro.

„Mergem, vedem cât a declarat și ce impozit a plătit, vedem cât a acumulat, avem o discuție cu contribuabilul, justifică, încearcă să spună de unde a avut bani să-și cumpere 20 de apartamente când el a avut venituri fiscalizate de 10.000 de euro... Dacă nu și le poate justifica, facem diferența, impozităm cu 16% și calculăm accesoriile aferente pe fiecare an în parte”, adaugă șeful ANAF.

El precizează că va direcționa „mai mult de jumătate din capacitatea de control la persoanele fizice (...) spre acești 561.000 de persoane la care există diferențe cumulate de 20 de miliarde de euro”.

„Nu vom sări nimic. Vom începe de la cel mai mare până la cel mai mic. Acesta e glonțul de argint pe care-l poate folosi fiscul din România împotriva celor care nu înțeleg că trebuie să-și plătească taxele și impozitele. (...) Îi vedem aproape în fiecare săptămână, cu opulența pe care o afișează, pentru că hoțul dacă nu se laudă cu ce a furat nu e hoț. (...) Nu cred că, dacă în urma acestor controale vom găsi diferențe și cineva vine și spune că în anii 90 a cărat blugi cu Dacia și de atunci are un milion puși deoparte cineva o să-l creadă sau că are bani de la bunica că a săpat cu plugul în grădină și a găsit o găleată de aur. Trebuie să oprim acest flagel al acestor oameni care fură, fac evaziune, nu-și plătesc taxele , dar ne sfidează pe toți și ajung să mai fie și exemple pentru tânăra generație”, mai spune Heiuș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel