Amnesty International acuză Ucraina. Zelenski răspunde: "vor să salveze statul terorist Rusia"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat joi seară Amnesty International că "încearcă să amnistieze statul terorist" Rusia, după ce ONG-ul a reproşat Kievului că pune în pericol civili în cadrul războiului cu Moscova, notează AFP.

Amnesty International "transferă responsabilitatea de la agresor la victimă", a adăugat el. Mai devreme, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, şi-a manifestat ''indignarea'' după acuzaţiile injuste ale ONG-ului.

Într-un raport publicat joi după o anchetă de patru luni, ONG-ul a acuzat armata ucraineană că stabileşte baze militare în şcoli şi spitale şi lansează atacuri din zone populate, o tactică despre care spune că încalcă dreptul internaţional umanitar.

Criticile lui Zelenski



"Agresiunea împotriva statului nostru este nejustificată, invazivă şi teroristă. Dacă cineva redactează un raport în care victima şi agresorul sunt puşi într-un fel pe picior de egalitate, dacă anumite date despre victimă sunt analizate şi acţiunile agresorului sunt ignorate, asta nu poate fi tolerat", a adăugat Volodimir Zelenski în cotidiana declaraţie video.

La rândul său, Dmitro Kuleba a acuzat Amnesty International că ''creează un fals echilibru între opresor şi victimă, între ţara care a distrus sute de mii de civili, oraşe, teritorii şi ţara care se apără cu disperare''.

''Încetaţi să creaţi această realitate falsă, în care toată lumea este puţin vinovată pentru ceva şi începeţi să relataţi sistematic adevărul despre ceea ce Rusia reprezintă cu adevărat astăzi!'', a adăugat el.

În timp ce a criticat tacticile armatei ucrainene, Amnesty International a subliniat pe de altă parte că acestea ''nu justifică în niciun caz atacurile ruse orbeşti'' care au lovit populaţia civilă. 

Ce se mai întâmplă pe frontul ucrainean

 

Cel puţin opt persoane au fost ucise, iar alte patru rănite joi după ce tiruri ale artileriei ruse au lovit între altele şi o staţie de autobuz din Toreţk, un orăşel situat în apropiere de linia frontului în regiunea Doneţk (estul Ucrainei) într-o zonă aflată sub controlul Kievului, a anunţat guvernatorul regional ucrainean, citat de EFE şi AFP.

'Conform primelor informaţii de care dispunem, este vorba de un tir de artilerie care a atins o staţie de transport în comun, unde o mulţime de oameni aştepta', a explicat pe Telegram Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare (ucrainene) din Doneţk.

Potrivit lui, trei din cei patru răniţi sunt copii.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 11:00, ora locală, iar al patrulea rănit este un preot de la o biserică din apropiere, care a fost avariată şi ea alături de alte clădiri de locuit din apropiere, potrivit Ukrinform.

Autoritatea regională ucraineană din Doneţk raportase anterior opt atacuri în oraşele Bahmut, Marinka şi Şevcenko, în care trei civili au fost ucişi şi alţi cinci răniţi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ceruse încă de sâmbăta trecută locuitorilor din această regiune să plece cât mai rapid din cauza bombardamentelor forţelor ruse şi a problemelor de alimentare cu apă şi cu agent termic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel