Nemulțumit de introducerea unei Zone cu Trafic Limitat (ZTL), bărbatul a recurs la injurii xenofobe, numind-o pe edilă „terroană de rahat” („terrona di m...”) într-un mesaj trimis direct prin Facebook Messenger. Termenul „terroană” este un epitet peiorativ folosit în Italia, mai ales în nord, pentru a denigra persoanele originare din sudul țării, sugerând stereotipuri negative precum lipsa de educație sau inferioritatea culturală. Instanța a considerat că limbajul folosit depășește limitele libertății de exprimare și constituie o faptă de natură penală.
Incidentul s-a petrecut în luna martie 2023, în contextul în care administrația locală din Lallio testase introducerea unei ZTL, o măsură destinată reducerii traficului și a poluării în centrul orașului. Deși în acea perioadă nu se aplicau amenzi pentru încălcarea restricției, măsura a fost percepută ca excesivă de unii locuitori. În loc să își exprime nemulțumirea într-un mod civilizat, bărbatul a ales să lanseze un atac ofensator direct la adresa primăriței, într-un mesaj privat, folosind termenul „terroană” pentru a o insulta pe baza originii sale regionale.
După ce a primit mesajul, Sara Peruzzini a reflectat îndelung asupra deciziei de a face plângere penală. Sprijinită de avocatul Federico Merelli, edilul a decis să nu ignore insulta și să trimită un semnal ferm împotriva abuzurilor verbale online, considerând că nu doar persoana ei fusese atacată, ci și instituția pe care o reprezintă. Câteva luni mai târziu, autorul mesajului s-a trezit cu o citație oficială, fiind chemat în fața instanței.
Scuzele ulterioare nu l-au ajutat
Realizând gravitatea gestului, individul a încercat să repare situația trimițând un e-mail de scuze. Însă, potrivit deciziei judecătorului de pace, scuzele au fost prea puțin și au venit prea târziu. Tribunalul l-a condamnat să plătească 500 de euro drept daune morale către primăriță, o amendă de 400 de euro și alte 1.500 de euro pentru acoperirea cheltuielilor de judecată.
Sara Peruzzini a anunțat public că suma primită drept compensație va fi donată în întregime către Fondazione Don Resmini, o organizație de caritate cunoscută în regiune pentru activitatea sa socială. „Consider că este esențial să tragem o linie clară în fața a ceea ce, din păcate, a devenit o practică tot mai răspândită: aceea de a folosi rețelele sociale ca spațiu de descărcare a frustrărilor, printr-un limbaj vulgar, josnic și plin de ură, așa cum este folosirea termenului ‚terroană’ pentru a jigni”, a declarat primărița după aflarea verdictului.
„Cuvintele au greutate. Pot răni. Și oricât am vrem să credem că un ecran ne oferă protecție și anonimat, realitatea este că responsabilitatea pentru ceea ce spunem rămâne. Toți avem dreptul la opinie, dar acest drept nu ne exonerează de consecințele acțiunilor noastre. Libertatea de exprimare nu înseamnă libertatea de a insulta”, a subliniat Peruzzini, într-un mesaj ferm împotriva discursului instigator la ură din mediul online.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News