Ambasadorul George Bologan: Asociaţia 'Bihoreni în lume' - un hub al ideilor, al oamenilor cu soluţii pentru dezvoltare

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
george bologan
george bologan

Preşedintele Asociaţiei 'Bihoreni în lume', George Bologan, ambasador al României în Spania, a anunţat sâmbătă demersurile făcute pentru înfiinţarea acestui organism, menit să fie un hub al oamenilor care nu şi-au uitat locurile natale, al ideilor creatoare şi al soluţiilor pentru dezvoltarea judeţului. 

'Fiecare va trebui să îşi asume câte ceva. Benevol. Este un model pe care îl oferim de cum ar trebui să funcţioneze o societate, nu doar pentru interese. Aici interesul este de a ne simţi cu toţii parte din aceeaşi comunitate, de a oferi o şansă celor care sunt plecaţi, care sunt legaţi sufleteşte de locurile de care aparţin, unde au crescut şi s-au format. Încercăm să stimulăm apartenenţa, să-i implicăm pe cei plecaţi, nu atât doar regional, cât pentru un întreg care este România', a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, preşedintele asociaţiei, George Bologan.

Alături de George Bologan, cel care a iniţiat acest proiect inspirat de o asociaţie din Italia, s-au aflat şi câţiva membri fondatori ai Asociaţiei 'Bihoreni în lume'.

Preşedintele George Bologan (fiu al satului bihorean Haieu) a reliefat conceptul de bază al asociaţiei, fundamentat, în primul rând, pe entuziasmul grupului de iniţiativă şi pe nevoia fiecărui om de a-şi regăsi sinele pentru echilibrul interior şi de a-l trăi în comuniune cu semenii săi, prin implicare şi împărtăşind cu ceilalţi din experienţa proprie.

'Am întâlnit foarte mulţi oameni care atunci când spun de unde sunt se transfigurează. Când află că au rădăcini comune, încep să lege prietenii. Dorinţa lor este de a se afla oarecum laolaltă. Şi m-am întrebat de ce să nu încercăm să facem ceva. Nu putem trăi doar pentru sine. Suntem parte din Întreg. Ceea ce este mai important este să întăreşti şi să întreţii sentimentul de comunitate. Principiul nostru este unitate, pentru că sunt destui care dezbină', a spus George Bologan.

Asociaţia 'Bihoreni în lume' - un hub al ideilor, al oamenilor cu soluţii pentru dezvoltare 

 

El a menţionat doar câteva nume de bihoreni renumiţi, printre care rectorul Universităţii din Braşov sau rectorul Universităţii din Timişoara, diplomatul Călin Ungur de la Bruxelles, dar şi alte personalităţi din diaspora spaniolă ori italiană, pe care le cunoaşte bine. Potrivit iniţiatorilor, se doreşte crearea unei comunităţi virtuale, pe o platformă dedicată aflată în lucru, realizată de Alin Mercheş, dar şi întâlniri anuale, fizice, într-un congres al bihorenilor din lume, anunţat deja pentru luna mai 2023.

Se estimează că, în primă etapă, asociaţia va reuni peste o mie de bihoreni din ţară şi din lume, unii foarte cunoscuţi şi apreciaţi. Primarul din Oradea Florin Birta a subliniat că ideea acestei asociaţii - 'un simbol pentru judeţul Bihor' - este bine-venită pentru administraţia locală, care încearcă să atragă cât mai mulţi tineri din diaspora să se întoarcă acasă. În plus, primăria va căuta să asigure un sediu asociaţiei în Oradea, într-o clădire reprezentativă.  Consilierul local Adrian Madar (PSD) a spus că, ''în momentul în care vorbim despre o asociaţie care să promoveze bihorenii, nu există graniţe politice, etnice, religioase sau de orice altă natură''.

''Ideea în sine de a contribui la promovarea bihorenilor, a Bihorului, abordarea etosului pentru concetăţenii noştri care sunt răspândiţi în toate zările lumii, cred că trebuie să pornească de la aceste premise. Ideea este îmbrăţişată şi ceea ce va defini succesul acestei asociaţii este punerea în practică. Ne vom strădui să contribuim cu fapte la bunul mers al acestei iniţiative'', a arătat Adrian Madar.

Directorul OJFIR, Cristian Buzlea, a ţinut să amintească o vizită de lucru a ambasadorului Bologan, în 11 mai 2021, la Oradea, care a intermediat în Italia promovarea unei sesiuni de proiecte pentru tinerii fermieri din diaspora. 'Acest lucru a însemnat că din cele 235 de contracte care s-au semnat în România, 46 au fost din judeţul Bihor, tineri din diaspora care au dorit să se întoarcă acasă. Este unul dintre motivele care m-au determinat să mă alătur acestui demers iniţiat de domnul ambasador'', a menţionat Cristian Buzlea.

Avocatul Laviniu Domocoş a precizat că înfiinţarea asociaţiei, după aprobarea hotărârilor de CL şi CJ, ca membri, având acordurile de principiu, va fi finalizată, în viitorul apropiat, prin înregistrarea la Judecătoria Oradea, cel târziu până la 1 decembrie. Din asociaţie vor putea face parte orice persoane cu legături de origine, demografice, sentimentale, indiferent de culoarea politică, religie sau etnie, cu judeţul natal Bihor, urmând să aibă mai multe categorii de membri: fondatori, ordinari, asociaţi şi onorifici. De altfel, în statut au fost stabilite trei premii purtând numele lui Iosif Vulcan (pentru promovarea judeţului în străinătate), Emanuel Gojdu (educaţie) şi Ady Endre (cultură, artă), potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel