Alertă meteo: Un val de caniculă lovește Franța

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Un val de caniculă timpurie este prognozat în Franţa săptămâna aceasta, a anunţat duminică serviciul naţional Meteo France, temperaturile urmând să ajungă la 38 de grade Celsius în regiunile din sud, informează Reuters. 

Valul de caniculă va afecta partea sudică a ţării, însă nu se ştie cu certitudine cât de mult se va extinde înspre nord, a mai precizat Meteo France.

Temperaturile ar putea atinge valori cuprinse între 35 şi 38 de grade Celsius de la jumătatea săptămânii şi până în weekend şi nu se aşteaptă să scadă sub 20 de grade Celsius, a prognozat serviciul meteorologic.

Meteo France a mai precizat că valul de caniculă de anul acesta urmează să se instaleze neobişnuit de devreme, astfel de temperaturi fiind preconizate în mod normal pentru mijlocul verii.

Fenomenul este cauzat de un sistem de presiune scăzută localizat între Insulele Azore şi Madeira în Oceanul Atlantic, care favorizează circulaţia aerului cald deasupra vestului Europei.

Serviciul naţional de meteorologie a mai precizat că, potrivit estimărilor, vârful valului de caniculă în Franţa ar urma să fie atins în intervalul joi-sâmbătă.

Ţara învecinată Spania se confruntă în prezent cu cel mai fierbinte val canicular de început de vară din ultimii 20 de ani.

Mercurul termometrelor a urcat sâmbătă până la 40 de grade Celsius în valea Guadalquivir din Sevilla şi în oraşul învecinat Cordoba, a anunţat agenţia naţională meteorologică AEMET.

Citește mai departe: Războiul și inflația aduc Europei pierderi de 70 de miliarde de euro în consum

 

Consumatorii europeni, speriați de războiul din Ucraina și de inflația record, sunt susceptibili să renunțe la rolul de motoare cheie ale redresării post-pandemice a regiunii, dând o lovitură economiei în acest an, potrivit unui sondaj realizat de Allianz SE citat de Bloomberg.

Pe baza deteriorării încrederii consumatorilor, economiștii conduși de Ana Boata au ajuns la concluzia că pierderile de cheltuieli private în zona euro, formată din 19 țări, se vor ridica în 2022 la 70 de miliarde de euro (73,6 miliarde de dolari) - echivalentul a aproximativ 500 de euro pe gospodărie. Estimarea se bazează pe un sondaj realizat în luna mai în rândul a peste 2.500 de persoane din Germania, Franța și Italia, cele mai mari trei economii ale regiunii.

Consumul privat din zona euro a început să se restrângă la sfârșitul anului trecut și a scăzut cu 0,7% în primul trimestru, pe fondul unor presiuni încă puternice asupra prețurilor, care s-ar putea înrăutăți în continuare. Banca Centrală Europeană a avertizat săptămâna aceasta că inflația din 2022 ar putea depăși 7% și s-a angajat să majoreze ratele dobânzilor cu un sfert de punct luna viitoare - prima creștere în mai mult de un deceniu - urmând probabil o majorare mai mare în toamnă.

Boata și colegii săi se așteaptă ca cheltuielile de consum să scadă și în trimestrele al doilea și al patrulea - întrerupte doar de o scurtă revenire a cheltuielilor în timpul sezonului vacanțelor de vară.

Parțial responsabile sunt costurile mai mari ale alimentelor și energiei

 

În același timp, ratele de economisire din cele trei economii cuprinse în sondaj vor reveni la mediile pe termen lung anterioare pandemiei până la sfârșitul anului, au spus aceștia.

Parțial responsabile sunt costurile mai mari ale alimentelor și energiei. Facturile gospodăriilor pentru alimente vor urca în medie cu 550 de euro în acest an, iar cheltuielile pentru energie vor crește cu peste 750 de euro, potrivit raportului.

"Pentru aproape două treimi dintre gospodării, economiile vor fi insuficiente pentru a le proteja de uraganul inflației din acest an", au spus economiștii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel