Alegeri prezidenţiale: Şase candidaţi aspiră la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova

Nicoleta Baciu / 1 oct 2020, 21:21 Salveaza PDF Comentarii

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a comunicat că, joi, 1 octombrie s-a încheiat perioada de depunere a documentelor în vederea înregistrării candidaţilor la funcţia de preşedinte al republicii în scrutinul preconizat să aibă loc la 1 noiembrie, informează Radio Chişinău.

 

Conform datelor Comisiei, au fost înregistrate candidaturile a şase concurenţi electorali, iar dosarele altor candidaţi sunt depuse şi în curs de examinare. Pe pagina oficială web a Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău au fost publicate deocamdată doar numele a şase candidaţi, în ordinea depunerii documentelor: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon, preşedintele în exerciţiu (candidat independent), Violeta Ivanov ( Partidul Politic Şor), Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate).

Conform prevederilor Codului electoral, perioada de desemnare a candidaţilor la funcţia de preşedinte începe cu 60 de zile (1 septembrie) înainte de ziua alegerilor şi se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor (1 octombrie), iar campania electorală se desfăşoară în perioada 2 octombrie - 30 octombrie inclusiv.
 

139 de secţii de votare pentru cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotareÎn acelaşi timp, CEC a indicat că pentru alegerile preşedintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 au fost constituite, în total, 2.143 de secţii de votare.  Dintre acestea, 139 de secţii de votare au fost constituite pentru cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotarele ţării, iar 42 de secţii de votare au fost organizate pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localităţi ale raionului Căuşeni.

Cele mai multe secţii de votare vor fi deschise în circumscripţia electorală Chişinău nr.1, care cuprinde sectoarele şi suburbiile capitalei, în număr total de 305 secţii de votare. Până la 6 octombrie, inclusiv - conform Comisiei - urmează a fi create birourile electorale ale secţiilor de votare. 

 

Preşedintele, ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat

 

Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri. În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, cu condiţia că numărul acestora e mai mare decît numărul voturilor exprimate împotriva candidatului.

Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Şeful statului îşi exercită mandatul pînă la depunerea jurămîntului de către Preşedintele nou-ales. Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă, însă nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova decît pentru cel mult două mandate consecutive.


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy