Alegeri locale în Italia. Haos la Palermo: Peste 100 de președinți de secții absenți la deschiderea secțiilor de votare

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

A fost nevoie de peste cinci ore de la începerea operațiunilor de votare pentru a rezolva haosul provocat, la Palermo, de dezertarea a peste 100 de președinți de secții de votare. Aceștia spun că banii pe care ar fi trebuit să îi primească pentru acest scrutin sunt prea puțini. Alt motiv al absențelor ar fi meciul de fotbal din această seară, când echipa de fotbal a lui Palermo va juca în ultima etapă din Serie C cu Padova și ar putea urca în Serie B.

Administrația i-a denunțat pe cei care nu s-au prezentat și i-a numit pe unii dintre funcționarii săi, precum și pe alți înlocuitori.  Suspiciunea are legătură cu meciul cu Padova, valabil pentru promovarea în Serie B, pe care Prefectura nu a vrut să-l amâne.  

A fost nevoie de peste cinci ore de la începerea operațiunilor de votare pentru a rezolva haosul provocat, la Palermo, de dezertarea a peste 100 de președinți de secții de votare. „Am terminat de localizat toți cei 600 de președinți la ora 11.45“, a declarat secretarul municipal Antonio Le Donne pentru ilfattoquotidiano.it, „dar după o oră, aproximativ zece au renunțat. Mai ales pentru că, odată ce și-au dat seama de responsabilitate, nu s-au simțit în stare să o facă. Îi înlocuim în direct", relatează Il Fatto Qutidiano.

Din partea mai multor forțe politice a venit cererea de prelungire a timpului de vot, care se va încheia la ora locală 23.00.

Președintele regional Nello Musumeci a cerut ministerului să dea undă verde pentru a menține deschise secțiile de votare până luni la ora 14.00, „o măsură pe care aș fi adoptat-o de unul singur dacă nu s-ar fi votat și referendumuri“. Deocamdată, Viminale a autorizat votul după ora 23.00 doar pentru alegătorii care se vor afla deja în secțiile de votare la acea oră.

Alegeri locale în Italia. Haos la Palermo

 


Municipalitatea a trimis actele la Procuratura din Palermo, care va evalua dacă împotriva absenților nejustificați pot fi emise ipoteze de infracțiuni precum întreruperea unui serviciu public sau refuzul de a îndeplini acte oficiale, având în vedere că după numire președinții capătă statutul de funcționari publici.

Motivul acestor renunțări? „Mulți spun că banii (280 de euro, n.r.) nu sunt suficienți pentru responsabilitățile pe care le implică funcția de președinte de secție de votare. Mulți alții pur și simplu nu s-au prezentat".

Cronica eșecului - La ora 7 dimineața, când cele 600 de secții orădene ar fi trebuit să-și deschidă porțile pentru alegători, mai erau încă cincizeci de locuri libere. Unii dintre ei au renunțat după un timp și au plecat. Nu este sigur că se vor întoarce. În timpul nopții au existat tensiuni și nemulțumiri în rândul sutelor de persoane selectate în calitate de controlori: fuseseră convocate sâmbătă la ora 16.00 și au rămas blocate până târziu în așteptarea desemnării unui înlocuitor. Până la ora 11.00, numărul președinților de ședință lipsă scăzuse la 20. După ora 12.00, surse din Viminale au lăsat să se înțeleagă că ultimele 13 erau în curs de instalare, astfel încât toate secțiile să poată fi deschise în mod regulat.


Cauzele - Un atac al hackerilor asupra sistemului digital al municipalității în ultimele zile a întârziat sosirea unor refuzuri ale președinților, astfel încât înlocuitorii care ar fi fost pregătiți au fost anunțați prea târziu pentru a accepta. În plus, în această seară, echipa de fotbal a lui Palermo va juca în ultima etapă din Serie C cu Padova și ar putea urca în Serie B. Unii ceruseră amânarea meciului, temându-se de dezertări din partea multor fani gata să renunțe la numirea lor în funcția de controlor sau președinte de secție de votare pentru a nu pierde ocazia de a asista la meci, dar Prefectura a decis să nu facă asta.

"Dacă a fost coincidența cu meciul, chiar nu pot spune, nu am mai văzut o astfel de situație în treizeci de ani de muncă. De ieri am lucrat non-stop pentru a înlocui președinții, ne-am confruntat cu o avalanșă de gunoaie. Am reușit să obținem ajutor din partea asociațiilor profesionale ale avocaților și contabililor. Și am rechemat o parte din angajații municipali, cei care nu sunt deja angajați în activități de back-office", a replicat prefectura.

Peste 100 de președinți de secții absenți la deschiderea secțiilor de votare. La Liga: „Situație gravă și inacceptabilă, democrație în pericol“

 

Din partea Ligii au venit imediat apeluri către șeful statului și ministrul de interne: "Situație gravă și inacceptabilă, democrație în pericol, este necesară prelungirea timpului de vot". Matteo Salvini ridică ștacheta: "Nu mi-ar plăcea să existe cineva care face totul pentru a nu pierde", acuză el înainte de a vota la Milano pentru referendum.

„Când nu garantezi dreptul la vot pentru mii de oameni, ori nu ești capabil, ori este o alegere deliberată“. Acest lucru este extrem de grav. Prefectul și Viminale să intervină imediat“, a scris președintele Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni, pe Facebook.

Pentru Carlo Calenda, liderul Azione, "acest lucru este nedemn de o țară civilizată". Candidatul la primărie din partea Azione și +Europa, Fabrizio Ferrandelli, a transmis un apel audio către alegători: "Vă sfătuiesc să mergeți să votați, dacă este posibil, după prânz, pentru că există probleme în unele secții unde președinții nu și-au preluat mandatul și noi intervenim de la Roma cu ministerul căruia i-am raportat întreaga situație".

La rândul său, candidatul de centru-dreapta, Roberto Lagalla, solicită "o intervenție decisivă și imediată din partea guvernului național".

În schimb, Giusto Catania, consilierul municipal demisionar pentru mediu și mobilitate, din partea stângii civice ecologiste, este acuzat de a fi responsabil pentru haos: "Ar fi fost nevoie doar de un minim de cunoaștere a orașului pentru a preveni acest dezastru. Când am spus că alegerile locale nu ar trebui să se suprapună cu meciul de la Palermo, am spus clar că ar fi periclitată organizarea democratică a orașului. Ministerul de Interne ar trebui să își asume responsabilitatea pentru această greșeală“.

Candidatul la primărie din zona progresistă, Franco Miceli, a declarat că „a vorbit cu prefectul din Palermo pentru a cere o intervenție în timp util, care să fie decisivă pentru a încerca să continue operațiunile de votare în mod normal“.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel