Alegeri Germania: Social-democratul Olaf Scholz, creditat cu prima şansă de a conduce viitorul guvern

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) riscă să piardă postul de cancelar după scrutinul parlamentar programat duminică în Germania, deşi probabil va rămâne la guvernare alături de Partidul Social-Democrat (SPD), al cărui candidat, Olaf Scholz, este creditat cu prima şansă de a conduce viitorul guvern. 

Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), avându-l candidat la funcţia de cancelar pe Olaf Scholz, se situează la nivelul de 25% din intenţiile de vot, potrivit mediei celor mai recente sondaje de opinie. Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU, centru-dreapta), care îl are candidat pentru postul de cancelar pe Armin Laschet, a crescut în preferinţele electorale în ultimele zile şi este la nivelul de 22%.

Alianţa '90 / Verzi (ecologistă) este creditată cu 16-17% din intenţiile de vot înaintea scrutinului parlamentar programat în Germania pe 26 septembrie. Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) este la nivelul de 11-12%, iar formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) este creditată cu 10-11%. Formaţiunea Die Linke (stânga) este la nivelul de 6-7%.

Sondaje: candidatul social-democrat se menține pe primul loc

 

În preferinţele pentru postul de cancelar, candidatul social-democrat Olaf Scholz se menţine pe primul loc, cu 29%. Armin Laschet, candidatul Uniunii Creştin-Democrate / Uniunii Creştin-Sociale (CDU/CSU), a ajuns la 14% (plus 3%), iar Annalena Baerbock, candidata Alianţei '90 / Verzi, este la nivelul de 16%.

Cea mai plauzibilă coaliţie guvernamentală este cea care ar fi formată din Partidul Social-Democrat (SPD), Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) şi Alianţa '90/Verzi. Ar fi o coaliţie de uniune naţională care probabil l-ar propulsa în postul de cancelar pe Olaf Scholz şi ar avea o majoritate de aproape două-treimi în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei.

O altă variantă ar fi coaliţia formată din Partidul Social-Democrat (SPD), cu Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) şi Partidul Liber-Democrat (FDP). Cancelar ar fi tot Olaf Scholz, în prezent vicecancelar şi ministru de Finanţe.

Partidul Social-Democrat (SPD) ar putea încerca să formeze o coaliţie cu Alianţa '90/Verzi şi cu Partidul Liber-Democrat (FDP). Cancelar ar fi tot Olaf Scholz.

La rândul său, Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) ar putea încerca să obţină majoritate parlamentară printr-o coaliţie cu Alianţa '90/Verzi şi cu Partidul Liber-Democrat (FDP). În această situaţie, cancelar ar fi Armin Laschet, liderul CDU.

O coaliţie a Partidului Social-Democrat (SPD) cu Alianţa '90/Verzi şi Die Linke ar reuşi să obţină la limită majoritate parlamentară, la fel şi o coaliţie simplă a Partidului Social-Democrat (SPD) cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU/CSU), conform actualelor date ale sondajelor de opinie.

Germania va organiza alegeri parlamentare duminică, 26 septembrie. Angela Merkel nu va mai candida pentru postul de cancelar.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy