Alegeri Austria. Social-democraţii câştigă în landul Carinthia, dar suferă pierderi importante

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Partidul Social Democrat (SPÖ) şi-a păstrat primul loc în landul austriac Carinthia în urma alegerilor regionale desfăşurate duminică, înregistrând însă un regres însemnat faţă de scrutinul precedent, transmite dpa.

Votul din cel mai sudic land austriac era considerat un test pentru starea de spirit a electoratului la nivel naţional.

SPÖ, care a dat din 2013 premierul landului, a obţinut 39% din voturi, pierzând în jur de 9 puncte procentuale faţă de scrutinul anterior, indică proiecţiile canalului public ÖRF.

Partenerul actual de coaliţie al social-democraţilor, Partidul Poporului (ÖVP) al cancelarului Karl Nehammer, căruia sondajele îi prognozau pierderi semnificative, a înregistrat un plus de două puncte procentuale, ajungând la 17%.

O coaliţie între extrema dreaptă şi conservatori este posibilă acum în Carinthia, după ce Partidul Libertăţii (FPÖ) a obţinut un scor de 24,7%, conform proiecţiilor. Team Kärnten, o alternativă populistă la FPÖ, aproape şi-a dublat scorul, obţinând 10%.

Verzii şi partidul liberal NEOS par să nu fi reuşit nici de data aceasta să atingă pragul electoral de 5%.

 

SPÖ a suferit o înfrângere istorică



Premierul Peter Kaiser (SPÖ) al Carinthiei a declarat că 'rezultat este foarte dureros' pentru partidul său şi că doreşte să discute despre o coaliţie cu toate celelalte partide reprezentate în parlamentul regional.

Până acum, SPÖ a guvernat împreună cu ÖVP, însă candidatul principal al acestuia, Martin Gruber, a lăsat deschisă posibilitatea unei alte alianţe în viitor.

Rezultatul obţinut de social-democraţi în Carinthia va redeschide probabil dezbaterea din partid cu privire la preşedinta SPÖ, Pamela Rendi-Wagner.

În alegerile desfăşurate în ianuarie în landul Austria Inferioară, SPÖ a suferit o înfrângere istorică.

În pofida unor propuneri precum plafonarea chiriilor, cel mai mare partid de opoziţie la nivel federal nu reuşeşte să capitalizeze de pe urma unor problema ca inflaţia şi cererea de locuinţe accesibile.

A treia şi ultima rundă de alegeri pentru parlamentele regionale din Austria va avea loc la 23 aprilie în landul Salzburg, unde ÖVP se teme că şi-ar putea pierde majoritatea clară de care dispune acum. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel