Albania și-a închis toate site-urile guvernamentale după un atac informatic

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Albania și-a închis toate site-urile guvernamentale după un atac informatic. Sursa - Pexels
Albania și-a închis toate site-urile guvernamentale după un atac informatic. Sursa - Pexels

Toate serviciile publice online şi toate site-urile de internet guvernamentale din Albania au fost închise duminică, în urma unui atac informatic sincronizat din afara ţării, a anunţat Agenţia Naţională Albaneză pentru Societatea Informaţională (AKSHI) printr-un comunicat preluat de Xinhua.

"Pentru a face faţă acestor lovituri fără precedent şi periculoase, am fost obligaţi să închidem sistemele guvernamental până la neutralizarea atacurilor inamicului", a arătat AKSHI.

Potrivit acestei agenţii, printre site-urile închise sunt cel al cabinetului premierului, cel al parlamentului, precum şi portalul e-Albania, folosit de toţi cetăţenii şi străinii din ţară pentru accesul la serviciile publice.

AKSHI colaborează cu echipe ale Microsoft, Jones Group International şi ale companiilor albaneze din domeniul tehnologiei informaţiei pentru a împiedica atacatorii să producă daune sistemelor sau să le compromită.

Din 1 mai, majoritatea oficiilor de stare civilă din Albania au fost închise, iar documentele eliberate anterior de acestea se obţin acum prin portalul guvernamental e-Albania.

 

Vezi și:

 

Facebook testează o nouă funcție: Un singur utilizator va putea avea până la cinci profiluri diferite

 

Facebook testează o nouă funcție, grație căreia, un singur utilizator va putea avea până la cinci profiluri diferite. Totul pentru a avea acces mai ușor la informații de diferite tipuri, spun reprezentanții companiei.  

Specialiștii din domeniu consideră însă că ar putea încuraja și distribuirea de informații false, plus înmulțirea profilurilor unor persoane rău intenționate. Cei de la Facebook le promit utilizatorilor că vor putea avea acces mai rapid la informațiile de care au nevoie.

Dacă până acum ne erau afișate postări venite din toate direcțiile, acum noua funcție va permite ca fiecare profil să fie axat pe un anumit domeniu.

De pildă, unul poate fi folosit pentru a vedea pozele prietenilor, iar celelalte pentru știri, divertisment sau alte tipuri de conținut. Părerile celor care au conturi sunt deocamdată împărțite.

„Este prea complicat pentru mine, adică nu m-aș complica într-o așa măsură. Aș folosi doar dacă aș avea pagini alternative pentru un produs sau o altă activitate pe care vreau să o promovez”, spune un utilizator, conform Știrile PRO TV.  „Probabil pentru știri l-aș folosi. Pentru amuzament, Tik-Tok sau Instagram, pentru filmulețe”, spune un altul, conform sursei citate. „Mie mi se pare inutil să ai atât de multe conturi”.

 

 

Riscurile testului Facebook

 

 

Chiar dacă reprezentanții Facebook își propun să aducă informația la îndemână, există totuși și o serie de riscuri.

„Această funcție instituționalizează o realitate, adică practic deja se întâmplau aceste lucruri, erau utilizatori care aveau mai multe conturi și cumva ei merg să acopere această zonă și să o controleze mai bine. Pe de altă parte se poate ca aceste conturi, profiluri diferite, să fie folosite de către troli. Partea bună ar fi că poate permite un control mai mare al persoanelor și a identităților acestora”, susține Radu Meza, conf. Universitatea Babeș-Bolyai - Media Digitală, conform sursei citate.

Compania Facebook, citată de agenția Bloomberg, susține că vrea să încurajeze postările și redistribuirea lor, dar și că testele profilurilor multiple nu vor influența numărul total de utilizatori. Deocamdată facilitatea e testată în Statele Unite și în câteva țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel