Aglomerație cumplită în vămi: se așteaptă ore întregi la intrarea în țară. Nervi și carantină la început de vacanță

Liviu Ludovic |
Data publicării:

E aglomerație cumplită în vămile din Vestul României, în contextul în care românii din diaspora se întorc acasă să petreacă Sărbătorile de Iarnă. Procesul de intrare în țară este îngreunat de faptul că mulți dintre ei trebuie să intre în carantină. Aseară s-a stat și 4 ore jumătate pentru a intra în țară. Pentru nevaccinați urmează două săptămâni nu de distracție, ci de carantină. 

Românii sunt nevoiţi să aştepte ore întregi pentru a intra în ţară pe la Nădlac II, din cauza traficului intens şi a triajului epidemiologic care se face la sosirea în România, potrivit aplicaţiei online de monitorizare a traficului de pe site-ul Poliţiei de Frontieră.

La punctul de trecere Nădlac II sunt deschise şase artere de intrare în ţară pentru autoturisme, microbuze sau autocare, dublu faţă de o zi obişnuită, dar cu toate acestea timpii de aşteptare pentru formalităţi ajung la 120 de minute.

Timpii mari sunt cauzaţi de numărul ridicat de autovehicule care se prezintă la intrarea în România şi de triajul epidemiologic care se face în cazul celor care vin în ţară. Pentru că nu sunt vaccinați anti-COVID, foarte mulți dintre cei întorși în țară își vor petrece Crăciunul și Revelionul în carantină. 

"A fost suplimentat personalul poliției de frontiera care își desfășoară activitatea la controlul documentelor și arterele de control până la capacitatea maximă permisă de de infrastructura fiecărui punct de trecere", a declarat Andrei Dincă, purtător de cuvânt STPF Arad.

In ultimele 24 de ore prin Vama Nădlac 2 au intrat mii de autoturisme. 

Vezi aici lista "Semafor" actualizată. 

aglomeratie-in-vami-nadlac-coada

Cine intră în carantină. Regulile complete de intrare în România

 

Persoanele (române sau străine) care vin din statele UE + Norvegia, Islanda, Lichtenstein, Elveția din zona VERDE sau GALBENĂ:

– NU intri în carantină dacă ești vaccinat (sau trecut prin boală în ultimele 6 luni) > cu certificat verde.

– Carantină 14 zile dacă ești nevaccinat, netrecut prin boală în ultimele 6 luni, nu ai test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte).

Carantinarea se face ori la domiciliu, ori la o adresă declarată, ori într-un spațiu special amenajat.

Din zona ROȘIE:

– NU intri în carantină dacă ești vaccinat, trecut prin boală în ultimele 6 luni.

– Carantină 10 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) dacă ești nevaccinat, netrecut prin boală în ultimele 6 luni, dar ai test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte).

– Carantină 14 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) dacă ești nevaccinat, netrecut prin boală în ultimele 6 luni, NU ai test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte).persoanele (române sau străine) care vin din afara UE, Norvegia, Islanda, Lichtenstein, Elveția

– NU intri în carantină dacă ești vaccinat, trecut prin boală în ultimele 6 luni, și ai test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte).

! Dacă nu ai test negativ, intri în carantină 10 zile.

– Carantină 10 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) dacă ești nevaccinat, netrecut prin boală în ultimele 6 luni, dar ai test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte).

– Carantină 14 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) dacă ești nevaccinat, netrecut prin boală în ultimele 6 luni, și NU ai test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte).

EXCEPȚII DE LA CARANTINĂ (cine nu intră în carantină)

 

Cei care prezintă test negativ RT-PCR sa fie:
– cu 48 ore înainte pt. țări non-UE sau
– cu 72 ore înainte pt țări UE, Norvegia, Islanda, Lichtenstein, Elveția

copiii sub 12 ani; 

copiii cu vârste între 12 și 16 ani care prezintă un test RT-PCR negativ, indiferent de statul din care vin în România;

dacă ești elev și/sau student român sau cu reședința/domiciliul în afara României, și însoțitorii acestora (pt. elevii minori), trecut prin boală în ultimele 6 luni, și ai test negativ RT-PCR;

dacă ești nevaccinat sau nu ai trecut prin boală și stai în România max. 3 zile, dacă prezinți un test RT-PCR negativ;

dacă tranzitezi România (în max. 24 ore);

dacă ești transportator de marfă sau transportator persoane (max. 9 locuri), te deplasezi doar în scop profesional, și ești vaccinat, trecut prin boală în ultimele 6 luni, sau ai test negativ RT-PCR;

dacă ești lucrător transfrontalier din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Republica Moldova sau cetățean român angajat ai operatorilor economici din cele două țări (la intrarea în țară, faci dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi);

dacă ești pilot de aeronave (și personalul navigant), sau mecanic de locomotivă (şi personalul feroviar);membrii delegațiilor sportive, precum și artiștii și staff-ul acestora nevaccinați sau care nu au avut Covid;

vor participa doar doar la activități în cadrul competițiilor sau, după caz, evenimentelor menționate;persoanele predate autorităților române în baza acordurilor de readmisie, returnate în procedură accelerată;

dacă ești angajat al sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională și te întorci în România de la activități desfășurate în interes profesional și ești vaccinat ori trecut prin boală în ultimele 6 luni;membrii misiunilor diplomatice sosiți în țară din state aflate pe lista roșie, dacă prezintă un test PCR negativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel