AFP: Cine ar putea fi contracandidatul lui Iohannis din partea PSD

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Într-un articol AFP, cu titlul „România: Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea, duelul «preşedinţilor'»', jurnaliștii scriu că şeful statului şi liderul PSD, „omul forte al stângii la putere din România'', se află de doi ani pe poziţii opuse în aproape toate subiectele.

AFP scrie că Dragnea, în vârstă de 56 de ani, se visa prim-ministru după victoria clară a PSD la scrutinul legislativ din decembrie 2016, dar nu a putut obţine acest post ca urmare a condamnării sale în dosarul Referendumul şi a unei legi care opreşte persoanele care au suferit condamnări penale să facă parte din guvern.

Deşi a trebuit să se mulţumească cu şefia Camerei Deputaţilor, Dragnea, provocatorul, după cum îl numeşte AFP, rămâne veritabilul dirijor al majorităţii şi şi-a demonstrat autoritatea, făcând să cadă doi prim-miniştri în şapte luni, înainte de a o numi în ianuarie 2017 pe Viorica Dăncilă, „marioneta perfectă'', potrivit detractorilor săi.

De atunci, Dragnea şi-a înmulţit atacurile împotriva UE, acuzată că se amestecă în treburile interne ale ţării, un discurs suveranist care aminteşte întrucâtva de cel al premierului naţionalist-conservator ungar Viktor Orban, scrie sursa citată.

Ales preşedinte spre surpriza generală în 2014 în faţa unui candidat PSD, Klaus Iohannis, 59 de ani, a fost condamnat de la preluarea atribuţiilor la o coabitare turbulentă cu stânga, pe care o acuză că vrea să aducă atingere statului de drept. Descris cândva drept „mut şi imperturbabil'', Klaus Iohannis, pompierul, după cum îl caracterizează AFP, a renunţat la rezervă pentru a încerca să se opună anumitor proiecte ale PSD. În ianuarie 2017, nu a ezitat să coboare în stradă pentru a denunţa, alături de miile de manifestanţi, prima tentativă a PSD de a flexibiliza codul penal, scrie AFP. De atunci, Iohannis poartă un război de tranşee, înmulţindu-şi plângerile la Curtea Constituţională şi refuzând numirile unor miniştri şi procurori doriţi de către majoritatea parlamentară.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel