Afacerea „Burtă de chirie”, în plină expansiune în Europa. Zeci de cupluri de români, implicați: „Super ofertă la bebeluși. Sunt un cuibar de găini”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Când vă gândiți la comerțul cu bebeluși, de obicei vă duceți cu mintea la India sau Africa, acolo unde, din cauza sărăciei părinților, bebelușii ajung să fie vânduți. Dar cine ar fi bănuit că acest comerț cu bebeluși este în plină expansiune în Europa? 

Nu numai în Africa, ci și în Europa, femeile sunt folosite ca „mașini de reproducere” pentru clienții care își permit financiar. Dezvăluiri teribile despre comerțul cu bebeluși sunt cunoscute și în Ucraina și nu doar de când războiul a izbucnit acolo. Deja în timpul pandemiei, surogate ucrainene și-au abandonat bebelușii. Un videoclip controversat de la Kiev cu bebeluși care nu puteau călători cu părinții lor din cauza virusului a ținut prima pagină a ziarelor în întreaga lume.

Apoi a venit războiul. Zeci de cupluri de români își așteaptau bebelușii să se nască la Kiev în cadrul programelor de maternitate surogat. Dar nimeni nu îi remarcă pe cei uitați în această josnică "afacere". Femeile care suferă ca „burtă de chirie” pentru cele mai rele practici, după cum arată cercetările. Țara este deja numită „Pântecul Europei”. Pretul plătit pentru un bebeluș în Ucraina Este ajunge la jumătate față de cât se practică în Grecia. 

Investigațiile autorităților de la Atena arată cât de crudă poate fi afacerea cu mamele surogat. Aici au fost recrutate femei bulgare sărace, dornice să-și vândă copiii în adopții ilegale. Un total de 12 persoane, inclusiv un avocat, un obstetrician și o moașă, au fost arestați în legătură cu presupusa adopție și vânzare ilegală de bebeluși. Alte 54 de persoane au fost acuzate de complicitate. A fost una dintre cele mai mari și mai bine organizate bande de acest gen din Europa, conform poliției, funcționând ca o „industrie a nașterii”. Din moment ce este război în Ucraina, „clienții” caută acum alternative pentru a obține un copil prin „burtă de chirie”.

Situată la marginea Europei, industria maternității surogat este în plină expansiune în Georgia, unde femeile sărace sunt, de asemenea, exploatate pentru afacerea „burtă de chirie”. Și, de asemenea, în Cipru de Nord există o „super ofertă” de bebeluși prin intermediul mamelor surogat, inclusiv selecția de gen și alte dorințe pentru viitorii părinți care își pot permite.

Cu toate acestea, este estimat că „industria” maternității surogat, estimată în prezent la 4,2 miliarde de dolari în venituri, va crește la 33,9 miliarde de dolari anual până în 2027. Numărul cazurilor neraportate va fi probabil mult mai mare, deoarece „exploatarea” femeilor sărace pentru maternitatea surogat ilegală este în creștere.

 

„Ne amenință că ne denunță pentru trafic de copii”

 

Maternitatea surogat comercială este o problemă extrem de controversată! În ultimii ani, Ucraina a devenit o destinație vedetă pentru familiile care decid să aibă un copil prin această procedură

Dar există cei uitați în această afacere. Femeile care au de suferit ca „burtă de chirie”. Chiar înainte de pandemie și de războiul actual, cercetările au arătat o industrie care exploata mamele surogat și abandona bebelușii.

„Ne amenință că ne denunță pentru trafic de copii dacă nu luăm mai puțini bani decât ni s-au promis”, au spus femeile. „Le-au îndesat câte 20 în apartamente pentru 10 persoane. Este ca un cuibar cu găini”, potrivit unui ziar spaniol. „Compania îi scoate din familii, îi separă și îi închide ca pradă. Era ca și cum ai fi la o fermă”, a spus un documentar francez, care a avertizat și despre practicile respectivei companii. „Câștig maxim 110 euro pe lună. Cu toții suntem obligați să facem bani în acest fel. Poate că nu este corect, dar  mă consider doar un incubator”, a explicat una dintre mamele surogat. „Nu avem altă modalitate de a ne hrăni copiii”, a explicat o alta. 

Între timp, se știa și că societatea este cercetată pentru trafic ilegal de minori, organe, contrafacere, fraudă cu inseminare și infracțiuni fiscale. Guvernul ucrainean i-a retras licența de funcționare. Directorul clinicii a fost condamnat împreună cu restul conducerii la pedepse de închisoare de la 8 la 15 ani. Cu toate acestea, această clinică încă funcționează și nici măcar războiul din Ucraina nu o oprește.

 

Afacerile sunt în plină expansiune în Ucraina

 

În timp ce alte țări restricționează maternitatea surogat, afacerile sunt în plină expansiune în Ucraina. Nu este sigur câți copii se nasc dintr-o mamă surogat în Ucraina în fiecare an. Și în ciuda războiului din Ucraina, clinica respectivă lucrează la capacitate maximă.

„Războiul nu a oprit-o! Clinica funcționează la capacitate maximă și nu a oprit operațiunile medicale pentru nicio singură zi”, a spus compania pe site-ul său. „În două orașe din Ucraina, Kiev și Kropyvnytskyi, compania organizează deja vizite primare pentru potențiali donatori și mame surogat! Și în viitorul apropiat, centrul va începe noi programe”.

La începutul lunii martie 2022, un videoclip intitulat „Munca în condiții de război” a fost încărcat pe YouTube și avea scopul de a arăta că toată lumea „implicată” este în siguranță, atât mamele surogat, cât și bebelușii care tocmai se născuseră.

Și după cum transmite compania, la începutul războiului din Ucraina erau 150 de cupluri din diferite țări la Kiev, dintre care peste 20 de cupluri de cetățeni români care au beneficiat de tratament pentru infertilitate folosind programe FIV sau având nou-născuți ca urmare a acestor programe de surogat. Cetățenii români au reușit apoi să părăsească Kievul „cu ajutorul clinicii și al ambasadei României, chiar dacă nu aveau pregătite actele necesare pentru copil – ambasada a reușit să creeze un coridor pentru ieșire”, se arată în continuare.

„În condițiile actuale, adopția copiilor născuți în respectiva clinică de către cetățeni din țări precum SUA, Italia, Germania, Spania, Israel, Anglia, Elveția, Franța, China, Brazilia, Portugalia, Bulgaria, Ungaria și Turcia nu este permis, deoarece atât mamele, cât și copiii ar fi expuși riscului”, potrivit clinicii.

 

Din cauza războiului din Ucraina, alte țări ca alternativă pentru afacerile de maternitate surogat

 

Afacerea cu „burtă de chirie” este în plină expansiune! Piața europeană a maternității surogat a captat peste 42% din cota de venituri în 2020. Diverse țări din regiunea europeană au aprobat proceduri de maternitate surogat, printre care Republica Cehă, Grecia, Rusia, Regatul Unit, Estonia, Grecia și Georgia, printre altele, potrivit unei analize a pieței maternității surogat.

„Piața globală este formată din numeroși jucători care operează la nivel regional și național, inclusiv clinici și spitale de fertilitate. Acești furnizori urmăresc strategii de creștere a afacerii pentru a-și extinde prezența pe piață”, se arată în analiza.

Din cauza pandemiei, „industria nașterii” a suferit și ea pierderi. Încă din 2020, „piața nașterii” a depășit 4 miliarde USD în 2020. Previziunile prevăd deja 33,9 USD în 2027.

„Preferința mai mare pentru maternitatea surogat va afecta creșterea segmentului”, potrivit analizei. Ca și în cazul tuturor produselor și mărfurilor, există și analize în domeniul maternității surogat. „Materitatea surogat gestațională este cea mai comună formă și a fost la mare căutare în ultimii ani. În gestația surogat, nou-născutul devine pe deplin asociat genetic cu părinții vizați. Procesul general este mai puțin complicat decât maternitatea surogat tradițională. S-a demonstrat că maternitatea surogat gestațională are o rată de succes mai mare și, prin urmare, va avea o creștere semnificativă în următorii ani”, concluzionează analiza.

„Suntem partenerul tău fidel în construirea unei familii. Avem programe de maternitate surogat, FIV și donare de ovule, experiență dovedită și propria noastră clinică de fertilitate. Oferim soluții pentru cuplurile singure, hetero căsătorite și homosexuale la prețuri accesibile”, se arată pe site-ul unei agenții de servicii complete pentru maternitatea surogat. 

Maternitatea-surogat în Georgia și Maternitatea-surogat în Ciprul de Nord au sloganul: „Transformă-ți călătoria către calitatea de părinte într-o vacanță”.

 

Maternitatea surogat în Georgia

 

Pe lângă preocupările legate de bunăstarea copilului, există și exemple de mame surogat exploatate de agenți și ținute în condiții inumane, așa cum a fost cazul Greciei. Aici au fost arestați cetățeni greci și georgieni pentru apartenența la o organizație criminală care vindea bebeluși spre adopție. Banda a recrutat femei bulgare însărcinate care erau sărace. Poliția a spus că este una dintre cele mai mari și mai bine organizate bande de acest gen din Europa, care funcționează ca o „industrie a nașterii”.

Femeile vulnerabile din punct de vedere financiar și social pot fi ținte pentru recrutarea marilor surogat, atrase de sumele de bani oferite. Au existat rapoarte de maltratare a surogaților, iar unele agenții refuză să plătească surogate dacă nu îndeplinesc cerințe stricte sau dacă avortează.

Temerile de exploatare au determinat multe țări să-și închidă industriile de maternitate surogat, aflate în plină expansiune anterior, în timp ce ONU a avertizat în 2019 că „materitatea surogat comercială se rezumă de obicei la vânzarea de copii”.

Unreported World a călătorit pe piața de surogat în mare parte nereglementată din Georgia, unde cuplurile bogate pot avea mai mulți copii simultan și unde nu lipsesc surogate vulnerabile pentru a satisface cererea. Situată la marginea Europei, industria maternității surogat din Georgia este în plină expansiune. Viitorii părinți din întreaga lume apelează la clinici la prețuri modeste pentru a-și îndeplini visul de a întemeia o familie. 

 

Maternitate surogat Cipru de Nord 

 

Maternitatea surogat comercială a fost legalizată în 2002, în timp ce este interzisă în Turcia. Maternitatea surogat a devenit o industrie de 450 de milioane de dolari pe an. Medicii cu înaltă calificare și costurile reduse au făcut din această țară o sursă ideală pentru mamele surogat. Într-o țară precum Cipru de Nord, unde este posibilă îngrijire medicală competentă, primiți îngrijiri medicale de calitate, o dietă echilibrată și locuință în timpul sarcinii, potrivit siteului unui spital. 

Pachetul VIP de la 53.250 de euro este varianta cea mai scumpă: „garanția completă” menționată în acesta include sarcina și nașterea în Republica Cipru – adică garanția de 100 la sută că vei pleca acasă cu copilul. Cu copilul purtat de o mamă surogat. Dacă asta vine din Grecia în loc de Cipru, pachetul VIP este ceva mai scump. Dacă nașterea unui copil sănătos este garantată, pachetul costă 75.000 de euro, potrivit Wienerzeitung.

 

Familiile vin în Cipru pentru că maternitatea surogat este interzisă în Turcia

 

„Turcii se adună în Cipru pentru surogate”, potrivit unui raport turc. Multe femei cumpără o burtă de silicon pentru asta și se prefac că sunt însărcinate. În acest fel, nimeni nu va ști că copilul provine de fapt dintr-o mamă surogat.

„Mamele noastre surogat din străinătate sunt în mare parte turkmene, uzbece și ucrainene. Sunt câteva și din Turcia. Majoritatea surogatelor sunt singure. Femeile sănătoase pot fi mame surogat, criteriul de vârstă nu este atât de important”, spune o mamă surogat din Cipru. „Îmi înființasem un atelier de broderie la Mersin. Când am fost în pragul falimentului, am închis magazinul. Fiul meu studia și se pregătea în același timp pentru examenul universitar. O prietenă de-a mea care locuia în Cipru era o mamă surogat. Asistând la naștere, m-a făcut să mă gândesc la maternitatea surogat. Aș face pe alții fericiți și aș câștiga bani buni”, a descris ea situația. 

Și în nordul Ciprului s-a dezvoltat o afacere obișnuită  cu mame surogat. Prețurile pentru mamele surogat din Cipru se bazează în primul rând pe metodele de tratament determinate în conformitate cu rezultatele testelor cuplurilor, medicamentele care trebuie utilizate și dozele acestora.

În afară de asta, după ce au fost întocmite legile și protocoalele necesare, alături de tratamentul pregătit pentru maternitatea surogat, prețurile maternității surogat în Cipru variază între 8.000 de euro și 10.000 de euro.

 

Noul pericol pe internet: maternitatea surogat

 

Tot în Turcia, unde maternitatea surogat este interzisă, se fac studii despre maternitatea surogat. Din ce în ce mai multe femei pleacă din Turcia în țările în care aceasta este permisă. Adesea caută și așa-zisele mame surogat ilegale care fac reclamă pe rețelele de socializare, mai ales că aceste mame surogat sunt mult mai ieftine decât agențiile comerciale de mame surogat. Există însă și potențiali „clienți” care și-au făcut reclamă pe internet cu: „Caut o mamă surogat”.

„În urma apariției vânzărilor ilegale de lapte matern pe internet, materitatea surogat pe internet este acum în plină expansiune”, a spus cercetătorul dr. İpek Ada și avertizează: „poate duce chiar la moartea bebelușului dar și a mamei surogat”.

„Surogatele o fac din cauza dificultăților economice. Persoanele care caută o mamă surogat fie au o boală cronică, fie au avut mai multe avorturi spontane înainte. Cu toate acestea, această situație aduce cu ea diferite probleme de sănătate atât pentru mama surogat, cât și pentru copil. Cel mai important, infecțiile precum HIV, hepatita, rujeola, varicela se pot transmite de la surogat la copil. Poate provoca infecții parazitare, fungice, bacteriene și virale și poate provoca daune permanente sănătății copilului sau poate provoca moartea copilului în viitor. Din perspectiva surogatului, prima sarcină a unei mame poate duce la moartea surogatului. De exemplu, dacă istoricul surogatului nu este cunoscut, aveți o dependență de alcool sau o dependență precum nicotina și cofeina? Dacă astfel de cazuri există și nu sunt investigate, ele pot trece la copil prin circulația placentară și pot lăsa leziuni permanente grave”, mai spune expertul.

 

Maternitatea surogat este interzisă în 18 din cele 27 de state membre ale UE

 

Situația juridică din UE  este inconsecventă,  potrivit Wienerzeitung. Maternitatea surogat este interzisă în 18 din cele 27 de state membre ale UE, inclusiv Austria, Germania și Italia. Țările care permit maternitatea surogat în anumite condiții (cum ar fi să fie gratuită sau necomercială) includ Grecia, Belgia și Țările de Jos. Acest lucru este permis de exemplu în Cehia, România, Polonia și Luxemburg.

Potrivit  Wienerzeitung, din 24 mai 2022, au existat eforturi internaționale de câțiva ani pentru a reglementa în mod uniform și mai specific maternitatea surogat. Conferința de drept privat de la Haga – o instituție pentru unificarea dreptului privat, căreia îi aparțin toate statele UE – lucrează în prezent la propuneri de standardizare a maternității surogate, ținând cont de drepturile copilului. În 2023, acestea ar trebui să fie disponibile ca recomandări pentru toate statele membre.

 

Bebeluși vânduți pe piața neagră

 

Sunt furați, răpiți sau „produși” într-una dintre numeroasele „fabrici de copii”. Sunt vânduți de părinți și chiar oferiți pe rețelele de socializare. Bebelușii sunt comercializați ca mărfuri. Aproximativ 70.000 de bebeluși sunt vânduți pe piața neagră din China în fiecare an. Și în Indonezia, bebelușii nu sunt vânduți doar pe piața neagră, ci și sunt oferiți spre vânzare pe Instagram.

Dar comerțul crud are loc și în Europa. În mod paradoxal, însăși Grecia este una dintre cele mai sărace țări din Europa, dar tocmai acolo înflorește piața neagră a bebelușilor din Bulgaria. A existat groază în Irlanda când s-a știut că fiecare a zecea adopție străină în această țară era un copil din Guatemala, pe care oficialii corupți îl smulseseră mamelor.

Poliția împreună cu Europol din Grecia au descoperit o bandă specializată în adopții ilegale. A fost una dintre cele mai mari și mai bine organizate bande de acest gen din Europa, care funcționează ca o „industrie a nașterii”. Bebelușii sunt comercializați ca mărfuri! Sunt smulși de la mame și vânduți, tot pentru comerțul cu organe!

Bebeluși furați de vânzare, smulși de la mamele lor și licitați părinților din întreaga lume!

 

„Bebeluși de designer”

 

Există deja o afacere în plină expansiune cu bebeluși la comandă „de designer”. Oamenii sunt dispuși să plătească peste 150.000 de dolari pentru copilul lor „de designer”. Anne Wojcicki, fosta soție a fondatorului Google,  Sergey Brin, a obținut chiar și un brevet în SUA pentru selecția așa-zișilor „bebeluși de designer”. Primii oameni modificați genetic au văzut lumea cu mult timp în urmă. Mulți oameni de știință au avertizat despre o cutie a Pandorei, dar acea cutie a fost deschisă de mult.

Sau, așa cum o numește „industria nașterii” în analiza lor recentă: „Disponibilitatea maternității surogate cu costuri reduse în Europa va crește veniturile pe piață. Națiuni precum Estonia și Grecia oferă tratamente relativ accesibile, crescând astfel preferințele clienților. Nu numai că va continua boom-ul bebelușilor de designer, dar va continua și afacerea mamei surogat”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel