Acord UE. Migranții vor fi ținuți departe de orașe. Ținuți în centre

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

"Italia nu mai este singură", şi-a exprimat satisfacţia premierul italian Giuseppe Conte în zorii zilei de vineri, detaliind acordul asupra gestionării fluxurilor de migranţi, la care au ajuns cele 28 de state membre ale UE la Bruxelles. 

Conte a salutat în special faptul că acordul prevede "o abordare integrată, aşa cum ceruserăm" cu o "Europa mai responsabilă şi mai solidară". "A fost negociere îndelungată", dar "noi suntem satisfăcuţi", a afirmat el în faţa jurnaliştilor. 

Printre punctele care dau satisfacţie Italiei, Conte a citat "principiul potrivit căruia cine soseşte în Italia, soseşte în Europa", "posibilitatea de a crea platforme de debarcare în ţări terţe, sub autoritatea Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al ONU (UNHCR)" şi cel de a "crea centre de primire în statele europene, însă doar pe o bază voluntară, cu o gestionare colectivă europeană". 

În plus, compromisul "impune ca principiu că toate navele trebuie să respecte legile, deci şi ONG-urile şi să nu interefereze cu operaţiunile pazei de coastă libiene", a adăugat el. 

Această formulare răspunde criticilor Romei împotriva ONG-urilor care salvează migranţi în apropiere de coastele libiene, precum ONG germană care operează prin nava Lifeline, pe care Italia a acuzat-o că face jocul traficanţilor. 

Italia a refuzat primirea navelor cu migranți 

Italia a refuzat astfel să primească timp de 15 zile două nave umanitare cu migranţi la bord, Aquarius şi Lifeline, care au acostat în Spania şi Malta. 

Aceste critici au fost reluate marţi de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care a estimat că Lifeline încălcase reglementările în vigoare şi atribuţiile păzii de coastă libiene. 

Alt punct pe care Giuseppe Conte îl consideră pozitiv în acest domeniu este "principiul unei noi abordări a salvării în mare, cu o acţiune coordonată între statele membre" UE. 

La întrebarea dacă Italia va deschide sau nu pe teritoriul său aceste centre controlate de primire, el a răspuns că "această decizie va fi luată la nivel guvernamental", dar că Italia "nu fusese invitată să o facă" de către partenerii săi. 

Cei 28 de lideri ai UE au ajuns la un acord vineri dimineaţa asupra migraţiei în cursul unui summit tensionat la Bruxelles,pe care Italia ameninţa să-l facă să eşueze în absenţa unor angajamente precise din partea partenerilor săi europeni cu privire la primirea migranţilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel