A început votul și în România. Aproape 18 milioane de oameni sunt așteptați la vot

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Românii sunt chemați astăzi, duminică, la urne pentru a-și alege viitorul președinte dintre cei doi candidați rămași în cursa finală. La ora 7:00 dimineața, s-au deschis cele 18.979 de secții de votare organizate pe teritoriul țării, iar peste 17,9 milioane de cetățeni înscriși pe listele electorale permanente sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), numărul exact al alegătorilor înscriși este de 17.988.218. În Capitală, alegătorii au la dispoziție 1.289 de secții de vot.

Votul în diaspora a început încă de vineri, fiind organizate 965 de secții de votare în afara granițelor.


Unde și cum se votează

Alegătorii pot vota în următoarele condiții:

În localitatea de domiciliu sau reședință, doar la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea respectivă. În cazul Bucureștiului, cetățenii pot vota doar în sectorul în care au domiciliul sau reședința, dar dacă se află în alt județ, pot vota la orice secție din acel județ.

Dacă se află în altă unitate administrativ-teritorială, pot vota la orice secție de pe teritoriul respectivei localități.

Cetățenii aflați în străinătate pot vota la orice secție din diaspora.

Membrii birourilor electorale, operatorii de calculator sau personalul care asigură ordinea votează la secția unde își desfășoară activitatea.

Persoanele cu mobilitate redusă pot vota în orice secție care le oferă acces adaptat, AEP precizând că 97,94% dintre secții îndeplinesc aceste criterii.



Ce documente sunt necesare pentru vot

 

Pentru exercitarea dreptului de vot, cetățenii trebuie să prezinte un act de identitate valabil emis de statul român, dintre următoarele:

carte de identitate;

carte electronică de identitate;

carte de identitate provizorie;

buletin de identitate;

pașaport diplomatic (inclusiv electronic);

pașaport de serviciu (inclusiv electronic);

carnet de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare).

Pașaportul simplu (inclusiv cel electronic sau temporar) este acceptat doar pentru cetățenii români care votează în străinătate sau pentru cei cu domiciliul în străinătate care votează în România.


Reguli în ziua votului

Secțiile de votare se închid la ora 21:00. Însă alegătorii care se află în incinta secției la acel moment sau care stau la rând în fața acesteia își pot exercita dreptul de vot până cel târziu la ora 23:59.

Votul are loc în cabine speciale, individuale, iar alegătorii aplică ștampila cu mențiunea „VOTAT” în patrulaterul candidatului preferat. Buletinul de vot trebuie introdus apoi în urnă, iar ștampila trebuie returnată membrilor biroului electoral.

Fotografierea sau filmarea buletinului de vot este strict interzisă, iar încercările de a vota de mai multe ori sau fără drept sunt considerate infracțiuni și sancționate penal.

Ziua de astăzi marchează un moment decisiv în stabilirea viitorului președinte al României, iar autoritățile au făcut apel la cetățeni să participe în număr cât mai mare la procesul electoral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel