500 de agenți vor patrula pe țărm: Marea Britanie dă 543 de milioane de euro Franței pentru a oprii migranții

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Rishi Sunak a anunţat la summitul franco-britanic de vineri, 10 martie, că ţara sa va plăti Franţei 500 de milioane de lire sterline pentru a crea un centru de detenţie şi 500 de posturi de agenţi de patrulare pe plajele franceze. Este mai mult decât era prevăzut, notează presa britanică.

Marea Britanie "va da aproape 500 de milioane de lire sterline(543 de milioane de euro) în trei ani pentru a ajuta la blocarea migranţilor care traversează Canalul cu bărci improvizate", explică BBC.

Anunţul, făcut după summitul dintre premierul britanic Rishi Sunak şi preşedintele francez Emmanuel Macron de la Palatul Élysée de vineri, 10 martie, la Paris, "dublează suma" pe care guvernul britanic prevăzuse să o plătească "pentru atacarea problemei" imigraţiei ilegale, notează presa publică britanică.

BBC precizează că "Franţa îşi va creşte şi ea finanţarea", chiar dacă Emmanuel Macron "nu a precizat cu cât". Preşedintele francez "a salutat eforturile comune" ale echipelor din Franţa şi Marea Britanie pentru a ajunge la "500 de arestări" de migranţi la bordul ambarcaţiunilor improvizate anul trecut. În 2022, 45.000 de imigranţi ilegali ar fi debarcat, traversând Canalul Mânecii, pe coastele engleze.

Marea Britanie vrea să trimită înapoi în Franța solicitanții de azil

 

Acest buget va fi folosit pentru a finanţa un nou centru de detenţie în nordul Franţei şi pentru a crea "o forţă de poliţie dedicată bărcilor improvizate", formată din 500 de agenţi (francezi) care vor patrula pe plaje, detaliază "The Times". Dacă "Rishi Sunak a spus că banii sunt necesari pentru a 'destrăma' bandele de contrabandă", acest acord "costă mult mai mult decât era prevăzut", îşi exprimă regretul cotidianul conservator.

Acest plic "extinde în mod semnificativ acordul de 63 de milioane de lire sterline (71 de milioane de euro( decis în noiembrie anul trecut, care a permis ofiţerilor britanici să se alăture jandarmilor francezi", notează "The Daily Telegraph".

Această "întărire a cooperării" este "principalul anunţ al acestui summit foarte aşteptat", relatează, la rândul său, "The Guardian". Cotidianul de centru-stânga subliniază că "nu va include posibilitatea ca Marea Britanie să trimită solicitanţii de azil înapoi în Franţa", preşedintele Macron considerând că acest lucru "trebuie negociat la nivel european", relatează Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel