Zi decisivă pentru Guvernul Orban II, în Parlament

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Camera Deputaților și Senatul are plen reunit, luni de la ora 16.00, pentru învestirea Guvernului Orban 2. PSD, Pro România şi ALDE nu participă la vot.

Premierul desemnat se bazează pe 196 parlamentari pentru prezenţă, dar nu are suficiente voturi pentru a fi respins. UDRM şi Pro România pot face posibilă desfăşurarea şedinţei prin prezenţa lor în plen.

Alegerile anticipate în acest moment par un obiectiv foarte îndepărtat pentru PNL. PSD, Pro România şi ALDE au anunţat că nu vor fi prezenţi la învestirea Guvernului Orban 2, iar parlamentarii PMP vor fi prezenţi, însă nu vor vota. PNL nu poate asigura cvorumul fără Pro România, PSD şi ALDE, iar prezenţa UDMR în sală nu este sigură. Liberalii au nevoie de 233 de parlamentari în sală pentru a asigura cvorumul.

Liderul interimar PSD s-a exprimat din start în dezacord cu dorinţa PNL de a avea alegeri anticipate şi a anunţat că parlamentarii PSD nu vor fi în plenul reunit.

 „Aşteptăm răspunsul CCR“

 

„În ceea ce priveşte decizia Partidului Social Democrat, luni vom fi prezenţi cu toţii la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire a domnului prim-ministru desemnar Ludovic Orban. Aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale dacă este contituţional ca un premier demis, rămas interimar, să fie iarăşi desemnat”, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul ultimei ședinte CEx al PSD.

ALDE face front comun cu PSD. Parlamentarii ALDE nu vor fi prezenţi la votul de învestitură al Guvernului Orban 2, susţine deputatul Alianţei Anton Anton, deoarece, la fel ca social-democraţii, aceştia aşteaptă decizia CCR.

Deşi PMP a părut până acum cel mai apropiat partid de noua guvernare, liderul Eugen Tomac a anunţat că parlamentarii PMP vor asigura cvorumul, dar nu vor vota.

Dintre cei 16 miniştri ai Guvernului Orban, doar 4 din cei 16 audiaţi au primit aviz pozitiv. Cei patru care au primit aviz pozitiv sunt ministrul Economiei Virgil Popescu, ministru Apărării Nicolae Ciucă, ministrul Agriculturii Adrian Oros, dar şi ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel