Zeppole di San Giuseppe, gogoșile tradiționale italienești făcute de Ziua Tatălui, care se topesc în gură

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Zeppole di San Giuseppe, gogoșile tradiționale italienești făcute de Ziua Tatălui, care se topesc în gură
Zeppole di San Giuseppe, gogoșile tradiționale italienești făcute de Ziua Tatălui, care se topesc în gură

Zeppole di San Giuseppe este denumirea dată unor produse de patiserie, gogoși umplute cu cremă. Preparatul dine din regiunea Campagna din Italia și se preapară în mod tradițional de Ziua Tatălui, adică ziua Sfântului Iosif, o sărbătoare profund creștină pentru catolici.

Zeppole di San Giuseppe este un produs tradițional de ziua Sfântului Iosif (19 martie), care este una dintre principalele sărbători din creștinismul occidental.

Zeppole sunt cunoscute sub alte nume, inclusiv Bignè di San Giuseppe (la Roma), tortul Sfântului Iosif și sfinge. Ele sunt consumate în mod tradițional în timpul Festa di San Giuseppe  Ziua Sfântului Iosif ) sărbătorită în fiecare 19 martie, când zeppole sunt vândute pe multe străzi și uneori prezentate ca daruri.

Vezi și: Loukoumades, gogoși dulci cu aromă de scorțișoară. Rețeta tradițională a gospodinelor din Arabia Saudită. Ingredientul minune

Din moment ce Sfântul Iosif este cunoscut ca fiind tatăl adoptiv al lui Isus Hristos, în Italia în această zi se celebrează și Ziua Tatălui. Zeppole sunt tipice bucătăriei italiene, în special în zona Roma și Napoli. Sunt servite și în Sicilia, pe insula Malta și în comunitățile italiene din Canada și Statele Unite. În Malta, zeppole sărate, cu hamsie, sunt consumate în mod tradițional în perioada postului Paștelui.

Gogoșile  Zeppole sunt făcute dintr-un aluat clasic de patiserie choux sau pâte à choux și sunt umplute cu o cremă de patiserie delicioasă, mătăsoasă.

Întrucât aluatul de patiserie choux este destul de pretențios, este foarte important să fie făcut corect, astfel încât să rezulte produse de patiserie perfecte, pufoase, bine coapte, pentru a fi umplute apoi cu crema delicioasă.

Zeppole di San Giuseppe, gogoșile tradiționale italienești - ingrediente necesare pentru 6 bucăți

 

Ouă medii - 3;

Gălbenușuri - 1;

Unt - 55 g.;

Apă - 250 ml;

Făină 000 - 150 g.

Sare după gust;

 

PENTRU 350 G DE CREMĂ

Gălbenușuri - 2;

Amidon de porumb -  22,5 g;

½ păstaie  de vanilie;

Zahar - 70 g.

Lapte integral - 200 ml.

Frișca lichida proaspăta - 50 ml.

 

PENTRU PRĂJIRE ȘI GARNITURĂ

Vișine din compot (sau vișinată) - 6 bucăți;

Ulei de arahide după gust;

Zahăr pudră după gust.

 

Zeppole di San Giuseppe, gogoșile tradiționale de Ziua Tatălui, în Italia: Rețeta pas cu pas

 

Pentru a pregăti zeppole prăjite de San Giuseppe, începeți prin pregătirea cremei pentru a le umple, astfel încât să se răcească: Va fi necesar să încălziți laptele și smântâna (sau doar laptele) într-o cratiță împreună cu păstaia de vanilie și semințele pe care le-ați extras cu un cuțit mic. Când dă în fiert, opriți și lăsați deoparte, la cald.

Într-un castron mic, bateți gălbenușurile ușor și turnați zahărul, apoi mixați pentru a amesteca ingredientele. La final adăugați amidonul de porumb și amestecați bine.

Scoateți păstăia de vanilie, turnați puțin lapte în castronul cu ouăle, zahărul și amidonul pentru a dilua amestecul. Amestecați înainte de a adăuga totul în cratiță cu laptele.

Porniți focul mic și amestecați continuu cu un tel până se îngroașă crema. Va dura aproximativ 10 minute. Odată gata puteți așeza crema într-un castron mic și acoperiți cu folie alimentară. Lăsați-l să se răcească la temperatura camerei și apoi puneți-l în frigider. Odată răcit, îl puteți transfera într-o pungă de de ornat cu o duză stea.

Treceți la pregătirea gogoșilor Zeppole

 

Turnați apa într-o tigaie mare, apoi adaugă untul în bucăți mici si un praf de sare. Porniți focul mediu și amestecați cu o lingură de lemn pentru a topi untul. Când lichidul începe să fiarbă, se toarnă într-o singură dată doza de făină și continuați să amestecați

Amestecul trebuie să se desprindă de pe părțile laterale ale cratiței. În acel moment, opriți focul și turnați-l într-un castron. Întindeți ușor în centru pentru a-l încălzi mai repede și, separat, bateți cele 3 ouă întregi cu gălbenușul împreună (în total ouăle și gălbenușul trebuie să aibă o greutate egală cu 170 g). Se toarnă amestecul de ouă în vasul cu aluatul puțin câte puțin, amestecând mereu cu o lingură de lemn. La început va fi dificil să amestecați ouăle cu restul, va fi nevoie de puțină răbdare pentru a obține o consistență netedă și omogenă; amestecul la final va fi destul de fluid și cremos.

Citește și: Cornulețe fragede de post, cu borș și ulei - rețeta simplă

Se toarnă aluatul într-o pungă de patiserie cu o duză stea de 12 mm. Într-o tigaie mare, încălziți uleiul de arahide și aduceți-l la o temperatură care nu depășește 165 ° (care se măsoară cu un termometru de bucătărie); în timp ce uleiul se încălzește, așezați o foaie de hârtie pergament pe suprafața de lucru în care să creați gogoșile bine distanțate (cu aceste doze veți obține 6).

Cu sac-à-poche, desenați un cerc de aluat dublu răsucit, apoi un cerc deasupra celuilalt. Gogoașa pe care urmează să o creați trebuie să aibă un diametru de aproximativ 6-7 cm. Apoi decupați câteva pătrate de hârtie pergament în jurul gogoșilor pentru a le lua mai ușor și a le înmuia în uleiul care a atins temperatura.

Trucul pentru o prăjire perfectă

 

Puneți unul sau maxim 2 zeppole odată cu hârtia pergament cu fața în sus. Veți vedea că după câteva momente hârtia pergament se va desprinde foarte ușor (folosiți o furculiță pentru a o scoate, având grijă să nu vă ardeți); lăsați zeppole să se prăjească câteva minute fără să o întoarceți cu capul în jos, astfel încât să nu se „întindă”, adică să-și păstreze bine forma în timp ce gătiți. Apoi întoarce-ți-o și o gătiți și pe cealaltă parte. Va dura 5-6 minute în total. Odată gata și rumenite, scoateți-le de la prăjit și scurgeți-le cu o lingură cu fante.

Așezați-le pe o tavă tapetată cu hârtie absorbantă astfel încât să elibereze excesul de ulei. Continuă în același mod și pentru celelalte gogoși. Luați apoi cireșele în sirop și dacă preferați le puteți împărți în jumătate. Presărați gogoșile cu zahăr pudră, apoi adăugați cremă înăuntru și așezați vișinele deasupra. Zeppole di San Giuseppe este gata să fie gustat

Ar fi de preferat să consumați gogoșile prăjite proaspăt făcute sau în câteva ore. Le puteți păstra la frigider timp de 1 zi. Puteți păstra crema timp de 2 zile la frigider într-un recipient etanș. Este de preferat să nu păstrați patiseria choux la frigider. Congelarea nu este recomandată.

SFAT: Pentru a face o patiserie choux excelentă, este necesar să folosiți o făină slabă, deoarece glutenul ar da prea multă elasticitate aluatului.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel