Zelenski: "Ziua eliberării este aproape. Vom fi din nou independenți, așa cum am fost acum 77 de ani"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Zelensky spune că forțele ucrainene vor viza soldații ruși aflați la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Occidentul îndeamnă Moscova să se retragă
Zelensky spune că forțele ucrainene vor viza soldații ruși aflați la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Occidentul îndeamnă Moscova să se retragă

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, își încurajează poporul, explicând că pacea este aproape și că Ucraina va fi din nou liberă, așa cum a fost acum 77 de ani, după cel de-al Doilea Război Mondial.

"Cred că se apropie ziua eliberării noastre". În timpul unui discurs ținut în Danemarca, cu ocazia aniversării eliberării țării de sub ocupația nazistă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel către poporul său. Potrivit liderului de la Kiev, încă nu este clar câte zile va mai dura acest război, pentru că 'statul rus nu este pregătit să oprească războiul', dar 'visul lor de a cuprinde Ucraina și alte țări europene nu se va împlini'.

Zelenski este convins că se va ajunge la pace și Kievul va fi complet liber, așa cum a s-a întâmplat în urmă cu 77 de ani, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Președintele a raportat apoi, în mesajul său de noapte către națiune, că 344 de persoane au fost evacuate ieri din Mariupol și din zonele învecinate din Zaporizhzhia. "Le sunt recunoscător tuturor celor care au făcut ca operațiunea de evacuare să fie un succes", a spus el, continuând să ceară încetarea focului pentru a-i evacua pe cei care au rămas în Mariupol.

Zelenski: "Ziua eliberării este aproape, vom fi din nou independenți, așa cum am fost acum 77 de ani"

 

De fapt, guvernul ucrainean insistă să negocieze cu rușii pentru a salva toți oamenii prezenți, în special pe cei din oțelăria Azovstal din Mariupol, unde se află civili, inclusiv femei și copii.

Între timp, însă, Kievul cere mai mult sprijin din partea Națiunilor Unite, secretarul general Antonio Guterres desfășurând ONU în prima linie în organizarea coridoarelor umanitare. Guterres și Zelenski au vorbit în principal despre acest lucru într-o nouă conversație telefonică, ieri.

Zelenski a discutat apoi cu premierul israelian Naftali Bennett despre ceea ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat zilele trecute, în special despre comparația cu Hitler pe baza "sângelui evreiesc" comun. Potrivit președintelui ucrainean, Lavrov ar fi "insultat întreaga lume". În cadrul conversației, Bennett a cerut, de asemenea, o actualizare a situației din Mariupol și din tot estul Ucrainei.

Zelenski a dezvăluit câte tentative de omor împotriva lui au fost dejucate și ce anume îl sperie. Președintele Ucrainei crede însă că Vladimir Putin are probleme mai mari decât el.

Până în prezent, serviciile de securitate și protecție au oprit deja peste 10 atacuri și tentative de omor împotriva președintelui ucrainean, care au fost comise de barbarii ruși. Cu toate acestea, Volodimir Zelenski consideră că 10 atacuri la adresa sa nu sunt prea multe și că dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, are probleme mai importante.  

Volodimir Zelenski a dezvăluit câți oameni au încercat să îl asasineze

 

Președintele a vorbit despre acest subiect într-un interviu acordat postului australian Nine Network.

"Nu este atât de mult, 10 (ln.r. atacuri) - doar 10 oameni mă vor, nu este atât de înfricoșător. Cred că președintele Federației Ruse are semnificativ mai multe probleme, judecând după atitudinea întregii lumi față de politica lor", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel