Zelenski: Ucraina vrea o „victorie pe câmpul de luptă” împotriva Rusiei, înaintea oricăror negocieri de pace

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Ucraina are nevoie de o victorie împotriva Rusiei ”pe câmpul de luptă” înaintea oricăror negocieri de pace, declară marţi preşedintele ucrainean Volodimir Putin cotidianului britanic Financial Times (FT), relatează AFP.

„Victoria trebuie să fie, înainte de toate, pe câmpul de luptă”, subliniază şeful statului ucrainean.

Volodimir Zelenski subliniază că Ucraina are nevoie de cel puţin „tot atâtea arme ca ruşii”. „Pentru moment, nu putem înainta puternic fără să suferim pierderi mari”, subliniază el.

Liderul de la Kiev îndeamnă, din nou, aliaţii din Occident ai Ucrainei să-i furnizeze armament suplimentar.

 

Volodimir Zelenski critică apelurile lui Emmanuel Macron de a ''nu umili'' Rusia

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat marţi apelurile preşedintelui francez Emmanuel Macron "de a nu umili" Rusia, afirmând că pe "noi nu ne umilesc, pe noi ne ucid", relatează publicaţia online ucraineană Cenzor.net, citând un fragment dintr-un interviu acordat de Zelenski publicaţiei Financial Times (FT).

„Eu nu prea înţeleg ce înseamnă umilirea Rusiei? Despre ce vorbim? Despre faptul că de peste opt ani (din 2014), ei (ruşii) ne ucid oamenii? Emmanuel cunoaşte foarte bine” lucrurile, ţara sa fiind co-mediatoare, alături de Germania, a formatului de negocieri „Normandia” (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia) pentru reglementarea conflictului în Donbas (estul Ucrainei), a afirmat Zelenski.

„El cunoaşte foarte bine conţinutul acordurilor de la Minsk, al tuturor înţelegerilor cu partea rusă în cadrul formatului 'Normandia'; cum acestea nu erau puse în practică, cum erau constant subminate. Cum era permanent subminată aplicarea încetării focului în Donbas, precum şi schimbul de prizonieri. Despre ce fel de umilire vorbim?”, a întrebat preşedintele ucrainean.

Zelenski a afirmat că el nici măcar nu consideră că Ucraina este umilită. „Pe noi nimeni nu ne umileşte, pe noi ne ucid. De aceea ca răspuns nu intenţionăm să umilim pe nimeni, vom răspunde cu aceeaşi măsură”, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de Cenzor.net.

 

Emmanuel Macron: „Nu trebuie să umilim Rusia”



„Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele vor înceta să putem realiza o cale de ieşire din acest impas prin intermediul mijloacelor diplomatice. (...) Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere", a declarat Macron într-un interviu publicat sâmbătă de ziare regionale, potrivit Reuters.

Şeful statului francez a mai declarat şi la începutul lunii mai că, pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, pacea va trebui să fie construită fără "a umili" Rusia, o afirmaţie care i-a atras o serie de critici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel