Zelenski s-a întâlnit cu Rishi Sunak. Marea Britanie promite mai multe arme pentru Ucraina

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Zelenski s-a întâlnit cu Rishi Sunak, în timp ce Marea Britanie promite mai multe arme pentru Ucraina / Foto: Captură video youtube
Zelenski s-a întâlnit cu Rishi Sunak, în timp ce Marea Britanie promite mai multe arme pentru Ucraina / Foto: Captură video youtube

Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Rishi Sunak din Marea Britanie în cadrul turneului său printre aliații occidentali.

Marea Britanie va trimite sute de rachete de apărare aeriană și drone armate în Ucraina, pe lângă rachetele de croazieră Storm Shadow anunțate săptămâna trecută.

Această mișcare înseamnă că Marea Britanie merge mai departe decât orice altă țară în furnizarea de arme cu potențialul de a înclina câmpul de luptă în favoarea Ucrainei.

Zelenski a declarat că este important ca Occidentul să trimită și avioane de luptă

Premierul a declarat că furnizarea de avioane de luptă "nu este un lucru simplu", deși a spus că Marea Britanie va forma "o parte esențială a țărilor din coaliție" care vor oferi acest sprijin.

Ucraina continuă să se pregătească pentru o contraofensivă mult așteptată împotriva forțelor rusești. Săptămâna trecută, Zelenski a declarat pentru BBC că țara sa are nevoie de mai mult armament înainte de a putea lansa atacul.

Luni, președintele ucrainean a avut aproximativ două ore de discuții cu Sunak la Chequers, lângă Londra.

El a sosit pe teritoriul britanic pentru o vizită surpriză după un turneu fulminant în Europa de Vest care a mai cuprins Roma, Berlin și Paris.

 

Zelenski: „Ucraina și Regatul Unit sunt parteneri adevărați"



Zelenski a declarat că Ucraina și Regatul Unit sunt "parteneri adevărați", în timp ce purtătorul de cuvânt al lui Sunak a descris întâlnirea ca fiind "caldă și colegială".

Rachetele de croazieră Storm Shadow pot fi folosite pentru a distruge pozițiile Rusiei pe teritoriul ucrainean ocupat.

Dacă Ucraina poate distruge centrele de comandă, centrele logistice și depozitele de muniții ale Rusiei pe teritoriul ocupat, atunci s-ar putea dovedi imposibil pentru Moscova să continue să își realimenteze trupele de pe linia frontului pe alocuri.

Este ceea ce Ucraina a făcut cu succes în Kherson anul trecut, forțându-i pe ruși să se retragă aproape fără luptă. Acum va spera să repete procesul cu ajutorul munițiilor furnizate de Occident.

Apelurile repetate ale președintelui Zelenski pentru ca NATO să trimită avioane F-16 sunt întâmpinate cu întârzieri și confuzii, din mai multe motive.

 

NATO, prinsă la mijloc în conflictul Rusia-Ucraina



Forțele aeriene ucrainene și-au antrenat piloții pe avioane F-16, pe care RAF nu le utilizează, dar o astfel de pregătire durează luni, nu zile.

Logistica, mentenanța și necesitatea de a găsi piste de aterizare adecvate sunt, de asemenea, importante.

În cele din urmă, există problema escaladării. NATO se străduiește să găsească un echilibru între a oferi Kievului sprijinul maxim pe care îl poate oferi, fără a fi atrasă direct în acest conflict.

Dacă NATO ajunge să trimită avioane de luptă F-16, oricât de vechi ar fi acestea, atunci, în ochii Moscovei, acest lucru constituie o provocare majoră din partea Occidentului.

Zelenski a declarat că a discutat cu Sunak despre furnizarea de avioane de luptă occidentale.

Noile avioane au fost un "subiect foarte important pentru noi, pentru că nu putem controla cerul", a adăugat liderul ucrainean.

"Am vorbit despre asta și văd că în cel mai apropiat timp veți auzi niște decizii, cred eu, foarte importante, dar trebuie să lucrăm puțin mai mult la asta", a spus el.

 

Sprijin european

 

Ucraina a obținut un nou pachet de ajutor pentru apărare din partea Germaniei după discuțiile purtate duminică la Berlin cu cancelarul Olaf Scholz, ceea ce a dus finanțarea militară totală la aproape 7 miliarde de dolari (6,44 miliarde de lire sterline).

Zelenski a descris noua promisiune de tancuri germane Leopard și sisteme antiaeriene ca fiind "cea mai mare de la începutul agresiunii la scară largă" din partea Rusiei în februarie 2022.

Franța a promis alte zeci de tancuri ușoare și vehicule blindate după ce președintele Emmanuel Macron s-a întâlnit cu omologul său ucrainean la Paris.

În februarie, Zelenski a vizitat Londra pentru prima dată de la începutul războiului, în timpul căreia a participat la o audiență cu regele și s-a adresat Parlamentului.

Cea mai recentă vizită a sa în Marea Britanie are loc înainte de o reuniune a G7 la Hiroshima, în Japonia, la sfârșitul acestei săptămâni, la care va participa, de asemenea, Sunak.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel