Volodimir Zelenski, moment de reculegere pentru victimele războiului: „Ne vom aminti de ucrainenii care şi-au dat viaţa"

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dispus miercuri ca în fiecare zi să fie păstrat un minut de reculegere în întreaga ţară în memoria soldaţilor şi civililor care şi-au pierdut viaţa în urma invaziei ruse în Ucraina, relatează dpa.

"În fiecare dimineaţă, la 09:00, ne vom aminti de ucrainenii care şi-au dat viaţa", a spus Zelenski într-un discurs video către naţiune, postat miercuri pe reţelele de socializare.

"Am semnat astăzi un decret important privind păstrarea unui minut de reculegere zilnic la nivel naţional, pentru a onora memoria tuturor ucrainenilor care au murit în războiul nostru patriotic, a tuturor celor pe care i-am pierdut din cauza invaziei ruse, din cauza terorii declanşate de ocupant", a declarat Zelenski, citat de publicaţia ucraineană Apostrophe.ua.

"În fiecare dimineaţă, la ora 09:00, pe întreg teritoriul statului nostru ne vom aminti de ucrainenii care şi-au dat viaţa, de toţi cei care au luptat, de toţi militarii şi de toţi civilii - adulţi şi copii. Toţi cei care ar mai fi putut trăi dacă Rusia nu ar fi început acest război. Veşnică amintire tuturor celor care au murit pentru Ucraina!", a spus şeful statului.

În mesajul său, preşedintele ucrainean cere ca Rusia să fie declarată stat terorist la nivel internaţional

 

"Statul rus s-a transformat într-un stat terorist în mod făţiş şi nu se jenează de asta", a spus Zelenski, menţionând că primari şi parlamentari ucraineni sunt răpiţi în regiunile din Ucraina ocupate de Rusia. În acest context, el a amintit şi cazul unui spital din oraşul-port Mariupol, asediat de mai multe zile, unde se spune că armata rusă ar fi luat ostatici aproximativ 400 de angajaţi.

Un grup de anchetatori de la Curtea Penală Internaţională de la Haga adună deja dovezi şi fapte despre crimele de război ruseşti în Ucraina, a subliniat Volodimir Zelenski în discursul său, a cărui stenogramă a fost publicată pe site-ul preşedinţiei de la Kiev.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel