Zelenski, mesaj dur pentru parlamentarii din Israel: "De ce nu putem primi arme de la voi? Vrem să trăim, dar vecinii noștri vor să murim“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, solicită Israelului să ofere arme Ucrainei și întreabă de ce acest stat nu a impus sancțiuni Rusiei.

Președintele Volodimir Zelenski solicită Israelului să ofere arme Ucrainei și întreabă de ce acest stat nu a impus sancțiuni Rusiei. El a avut o intervenție, duminică, în fața Parlamentului din Israel.

“Toată lumea știe că sistemele voastre de apărare antirachetă sunt cele mai bune, și că ne puteți ajuta poporul și să salvați viețile ucrainenilor”, a afirmat președintele Ucrainei, care a continuat: “Putem întreba de ce nu putem primi arme de la voi, de ce Israelul nu a impus sancțiuni puternice Rusiei sau nu pune presiune asupra afacerilor rusești? Alegerea vă aparține, fraților, dar va trebui să trăiți cu alegerea pe care o veți face.”

El a solicitat arme pentru Ucraina și a întrebat de ce Israelul nu a impus sancțiuni Rusiei.

Zelenski adaugă că Israelul are cea mai bună apărare antiaeriană din lume și spune că „puteți cu siguranță să ajutați poporul nostru, să salvați viețile ucrainenilor”.

„Alegerea este a voastră, fraților și surorilor, iar voi trebuie să trăiți apoi cu alegerea pe care o faceți, poporul Israelului".

Iron Dome este un sistem de apărare antiaeriană extrem de performant, dezvoltat de două companii aeriene cu sprijinul financiar și tehnic al SUA.

Comparaţiile lui Volodimir Zelenski cu Holocaustul au generat indignarea unor oficiali israelieni

 

Numeroşi deputaţi şi oficiali guvernamentali israelieni au criticat comparaţiile preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu Holocaustul, după discursul rostit în Knesset, prin videoconferinţă, de liderul de la Kiev.

Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul rostit duminică în faţa membrilor Parlamentului israelian (Knesset), că Ucraina şi Israelul se confruntă cu ameninţări similare. "Sunt ameninţări referitoare la distrugerea totală a popoarelor noastre, a statelor, culturii şi chiar numelor, Ucraina şi Israel", a afirmat Volodimir Zelenski în discursul prin videoconferinţă. Preşedintele Ucrainei a notat că invazia militară rusă a fost lansată pe 24 februarie, în aceeaşi zi în care era înfiinţat, în 1920, Partidul Naţional Socialist din Germania. "Acest partid a distrus state întregi şi a încercat să comită genocid. La 102 ani după crearea partidului nazist, a fost dat ordinul lansării invaziei ruse în Ucraina, care s-a soldat deja cu mii de morţi, iar milioane de oameni şi-au părăsit casele", a afirmat Zelenski, citat de cotidianul The Times of Israel.

Însă numeroşi oficiali israelieni au criticat comparaţiile lui Zelenski cu Holocaustul. "Eu îl admir pe preşedintele Ucrainei şi susţin poporul ucrainean cu inima şi cu faptele, dar istoria teribilă a Holocaustului nu poate fi rescrisă", a reacţionat imediat ministrul israelian al Telecomunicaţiilor, Yoaz Hendel. Oficialul israelian a amintit că genocidul Germaniei naziste împotriva evreilor a fost comis "inclusiv pe teritoriul Ucrainei". "Războiul este teribil, dar comparaţia cu ororile Holocaustului şi cu soluţia finală este revoltătoare", a atras atenţia Hendel.

Deputatul israelian Yuval Steinitz, membru al formaţiunii de dreapta Likud, a avertizat că discursul lui Zelenski "pare să se apropie de o negare a Holocaustului". "Războiul este mereu un lucru teribil, dar orice comparaţie între un război clasic, oricât de greu ar fi, şi distrugerea a milioane de evrei în camere de gazare în cadrul structurilor soluţiei finale reprezintă o distorsionare a istoriei", a avertizat Yuval Steinitz.

Conform presei israeliene, numeroşi membri ai Knessetului au exprimat nemulţumire privind comparaţiile făcute de Volodimir Zelenski cu Holocaustul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel