Zelenski, despre pericolul ca Rusia să declanşeze un război nuclear: „Una este să fii un asasin şi alta e să fii un sinucigaş”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Rusia rămâne o ameninţare pentru ţări europene precum Polonia şi statele baltice, a susţinut preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat publicației germane Die Zeit. „Sunt sigur că Polonia este de asemenea în pericol. De fapt, întregul continent este, atât timp cât Rusia are posibilitatea să atace un alt stat”, a declarat liderul Ucrainei. Cât despre pericolul ca Rusia să declanşeze un război nuclear, Zelenski spune că această amenințare a lui Vladimir Putin nu arată altceva decât slăbiciune.

Preşedintele Ucrainei s-a arătat convins că este vorba despre o „cacealma”, întrucât „una este să fii un asasin şi alta este să fii un sinucigaş”.

„Ameninţarea lui Putin cu armele nucleare denotă mai degrabă slăbiciune. Cine ameninţă cu folosirea armelor nucleare o face numai dacă nimic altceva nu mai funcţionează”, a estimat el, după ce liderul de la Kremlin a ordonat pe 27 februarie plasarea forţelor ruse de descurajare nucleară în stare de alertă, relatează EFE.

Zelenski mai crede că există state care intenţionează să urmeze exemplul Rusiei şi să-şi atace vecinii dacă Rusia nu va fi oprită acum din agresiunea ei contra Ucrainei. Prin urmare, argumentează Zelenski, apărarea Ucrainei este în realitate „o acţiune globală împotriva războiului” care să descurajeze posibili atacatori în alte părţi ale lumii.

 

Zelenski: Rusia nu va obţine victoria în Ucraina

 

Rusia nu va obţine victoria în Ucraina şi comunitatea internaţională are capacitatea „de a opri invazia”, consideră Zelenski. Totuşi, el a subliniat că armele pe care le primeşte din Occident ţara sa nu sunt suficiente şi este nevoie de mai mult sprijin pentru a opri „barbaria” armatei ruse, pe care o acuză de crime de război.

„Dacă sancţiunile (împotriva Rusiei) ar fi fost de ajuns, atunci ofensiva s-ar fi terminat până acum”, a reproşat Zelenski statelor occidentale, pe care le-a acuzat în plus că în continuare cumpără petrol şi gaze din Rusia şi multe dintre companiilor lor sunt mai departe prezente pe piaţa rusă.

El a cerut astfel din nou un embargou economic total împotriva Rusiei şi excluderea tuturor băncilor ruse din sistemul de plăţi SWIFT, precum şi implementarea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, cereri cărora statele occidentale nu sunt dispuse să le dea curs, dat fiind nevoia lor de produse energetice şi materii prime din Rusia şi riscul intrării într-un conflict militar direct cu aceasta în cazul impunerii acelei zone de excludere aeriană, mai scrie EFE, citată de Agerpres. 

Întrebat despre oferta americană de a fi evacuat din Ucraina împreună cu familia sa, Zelenski a asigurat că va rămâne la Kiev „împreună cu poporul”.

„Dorm puţin, beau multă cafea şi am multe discuţii şi negocieri”, astfel a descris el viaţa pe care o duce după ce Rusia a atacat ţara sa pe 24 februarie.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel