Zelenski cere repatrierea trupurilor echipajului avionului ucrainean. Compensații bănești pentru familiile victimelor. Suma e ofensatoare

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Volodimir Zelenski a solicitat liderului iranian Hassan Rouhani ca trupurile neînsuflețite ale echipajului de la bordul avionului ucrainean doborât de Iran să fie repatriate înainte de 19 ianuarie.

Volodimir Zelenski a solicitat liderului iranian Hassan Rouhani ca trupurile neînsuflețite ale echipajului de la bordul avionului ucrainean doborât de Iran să fie repatriate înainte de 19 ianuarie, iar investigația să continue fără vreo întârziere sau obstrucție, anunță ukrinform.net.

„Este extrem de important pentru noi ca trupurile celor decedați să fie repatriate săptămâna viitoare - până pe 19 ianuarie - astfel încât rudele acestora să poată prezenta ultimele omagii”, a spus Volodimir Zelenski, în discuția telefonică pe care a avut-o cu președintele Iranului Hassan Rouhani, potrivit agenției naționale ucrainene citate.

Șeful de stat ucrainean a subliniat că echipajul de zbor al avionului doborât a acționat în concordanță cu regulile internaționale de zbor și a instrucțiunilor. „Recunoașterea «versiunii rachetei» drept cauză a prăbușirii a deschis calea continuării anchetei fără întârzieri și obstrucționări. Aștept să am o cooperare constructivă cu Iranul, în conformitate cu legea internațională”, a adăugat Zelenski.

Hassan Rouhani l-a sunat pe Volodimir Zelenski pentru a discuta doborârea avionului ucrainean, iar liderul iranian și-a cerut iertare în numele țării, a transmis Administrația de la Kiev, conform RT, titrează Mediafax.

Compensații bănești de aproximativ 8.000 de dolari pentru victime

 

Rouhani a oferit condoleanțe poporului ucrainean cât și familiilor victimelor, arată un comunicat al Administrației prezidențiale de la Kiev. Teheran a mai jurat să ofere „orice asistență necesară” experților ucraineni care anchetează cazul și a promis să îi aducă în fața instanței pe toți cei responsabili.

Potrivit Reuters, premierul ucrainean Oleksi Honcharuk a anunţat, sâmbătă, că Ucraina va oferi compensaţii de câte 8.350 de dolari familiilor victimelor tragediei. De asemenea, Ukraine International Airlines va face plăţi către familiile membrilor echipajului avionului doborât în Iran.   

Catastrofa care a dus la moartea a 176 de persoane - în principal iraniano-canadieni, dar şi afgani, britanici, suedezi şi ucraineni - a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, la puţin timp după tiruri de rachete ale Teheranului asupra a două baze folosite de armata americană în Irak.

[citeste si]


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel