Zelenski cere evacuarea obligatorie a populației din estul regiunii Donețk: Vă rog să-i convingeți că este necesar să plece

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că autoritățile au ordonat evacuarea obligatorie a populației din estul regiunii Donețk, locul unor lupte violente cu Rusia, potrivit Sky News.

Președintele ucrainean a spus că sute de mii de persoane care se află încă în zonele de luptă din regiunea Donbas, trebuie să plece.

„Cu cât mai mulți oameni părăsesc (regiunea Donețk) acum, cu atât mai puțini oameni va putea armata rusă să ucidă. Mulți refuză să plece, dar acest lucru trebuie totuși făcut. Dacă aveți ocazia, vă rog să vorbiți cu cei care încă mai rămân în zonele de luptă din Donbas. Vă rog să-i convingeți că este necesar să plece", a declarat Zelenski, adăugând că locuitorii care pleacă vor primi compensații.

Separat, presa ucraineană a citat-o pe Iryna Vereshchuk, vicepremierul Ucrainei, care a anunțat că evacuarea trebuie să aibă loc înainte de începerea iernii, deoarece rezervele de gaze naturale ale regiunii au fost distruse.

Autoritățile ucrainene au mai făcut astfel de apeluri și în trecut, cerându-le civililor să evacueze zonele pe care Ucraina le controlează în Donețk.

 

Vezi și:

 

Ucraina: Închisoare bombardată; Zelenski denunţă "o crimă de război deliberată a Rusiei"

 

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat bombardarea vineri a unei închisori în care au fost ucise peste 50 de persoane drept "crimă de război deliberată a Rusiei", după ce Moscova a acuzat forţele ucrainene de acest atac, relatează AFP.

În cursul zilei, Zelenski a supervizat un prim transport de cereale, cruciale pentru securitatea alimentară globală.

Atacul asupra închisorii Olenivka, unde se aflau prizonieri de război ucraineni, pe teritoriul separatist din estul Ucrainei, este "o crimă de război deliberată a Rusiei, o crimă deliberată în masă", a declarat şeful statului ucrainean.

Acest "atac al ocupanţilor" s-a soldat cu peste 50 de morţi", a adăugat el. Anterior, armata rusă raportase 40 de morţi şi 75 de răniţi, în timp ce autorităţile separatiste pro-ruse din regiunea Doneţk au anunţat până la 53 de morţi.

Ministerul Apărării rus a declarat într-un comunicat că tirurile unui sistem de artilerie Himars, furnizat Ucrainei de Statele Unite, au lovit închisoarea Olenivka (Elenovka, în rusă), situată la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Doneţk, capitala separatiştilor din regiunea cu acelaşi nume, conform Agerpres.

 

Vezi și:

 

Macedonia de Nord donează tancuri Ucrainei în contextul în care îşi modernizează armata

 

 

Macedonia de Nord intenţionează să doneze un număr nespecificat de tancuri din era sovietică Ucrainei în contextul în care încearcă să-şi modernizeze propria armată pentru a corespunde standardelor NATO, a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Skopje, relatează Reuters.

Într-un comunicat, ministerul a precizat că Ucraina va primi tancuri din batalionul de tancuri al Macedoniei de Nord care este în proces de modernizare.

"Luând în considerare această situaţie şi solicitările Ministerului Apărării ucrainean, guvernul a decis ca o anumită cantitate din aceste capacităţi va fi donată Ucrainei, în conformitate cu necesităţile sale", se mai menţionează în comunicat.

Ministerul nu a precizat numărul de tancuri pe care le va dona, dar a precizat că fac parte din a treia generaţie de tancuri de luptă din anii 1970 şi 1980 care au armură compozită şi sisteme de control al tragerii stabilizate computerizat.

Macedonia de Nord, fostă republică iugoslavă, este membră NATO şi ţară candidată la aderarea la UE. Ea a donat deja, ca şi alte ţări occidentali, echipament militar Ucrainei după declanşarea invaziei Rusiei, pe 24 februarie, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel