Zelenski a demis doi generali ucraineni de top: „Nu am timp să mă ocup de toți trădătorii”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Vot crucial pentru încercarea Ucrainei de a îngheţa plata datoriilor
Vot crucial pentru încercarea Ucrainei de a îngheţa plata datoriilor

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a înlăturat doi generali ucraineni de rang înalt, numindu-i "antieroi", în discursul său nocturn postat pe rețelele de socializare, conform CNN.

„Astăzi a fost luată o altă decizie cu privire la antieroi. Acum nu am timp să mă ocup de toți trădătorii. Dar, treptat, toți vor fi pedepsiți", a spus el.

Generalii - fostul șef al Departamentului principal de securitate internă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Naumov Andriy Olehovych, și fostul șef al Biroului Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Kherson, Kryvoruchko Serhiy Oleksandrovych - au fost degradați.

„Acei militari din rândul ofițerilor superiori care nu s-au hotărât unde este patria lor, care încalcă jurământul militar de credință față de poporul ucrainean în ceea ce privește protecția statului nostru, a libertății și independenței sale, vor fi în mod inevitabil lipsiți de gradele militare superioare", a declarat Zelensky.

 

Negocierile de pace vor fi reluate, Europa se confruntă cu termenul limită pentru gazele ruse

 

Cumpărătorii europeni de gaz rusesc se confruntă cu un termen limită pentru a începe să plătească în ruble vineri, în timp ce negocierile menite să pună capăt războiului urmează să fie reluate chiar dacă Ucraina se pregătea pentru noi atacuri în sud și est, scrie Reuters.

Războiul a ucis mii de oameni, a făcut ca milioane de oameni să fugă și a determinat Statele Unite și aliații din întreaga lume să impună sancțiuni asupra entităților guvernamentale, companiilor și oligarhilor ruși.

Rusia va răspunde sancțiunilor Uniunii Europene, a declarat vineri agenția de știri RIA, care a citat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe.

"Acțiunile UE nu vor rămâne fără răspuns... sancțiunile iresponsabile ale Bruxelles-ului afectează deja în mod negativ viața de zi cu zi a europenilor obișnuiți", a declarat Nikolai Kobrinets pentru agenția de știri.

Președintele rus Vladimir Putin a jucat joi una dintre cele mai mari cărți ale sale, cerând cumpărătorilor europeni de energie să înceapă să plătească în ruble începând de vineri și amenințând cu încetarea contractelor existente.

Guvernele europene au respins ultimatumul energetic al lui Putin, Germania, cel mai mare beneficiar de gaz rusesc de pe continent, calificându-l drept "șantaj".

Confruntarea energetică are ramificații uriașe pentru Europa, în timp ce oficialii americani fac înconjurul lumii pentru a menține presiunea asupra lui Putin.

Putin a trimis trupe pe 24 februarie pentru ceea ce el numește o "operațiune militară specială" de demilitarizare a Ucrainei. Țările occidentale spun că scopul real al lui Putin a fost să răstoarne guvernul Ucrainei.

În cadrul discuțiilor din această săptămână, Moscova a declarat că va reduce ofensivele din apropierea capitalei Kiev și din nord ca gest de bunăvoință și se va concentra pe "eliberarea" regiunii Donbas din sud-est.

Kievul și aliații săi spun că Rusia încearcă, în schimb, să se regrupeze după ce a suferit pierderi în urma contraofensivei ucrainene care a recucerit suburbiile capitalei, plus zone strategice din nord-est și sud-vest.

Imagini video din Irpin, la periferia vestică a Kievului, au arătat tancuri rusești distruse în mijlocul unor clădiri bombardate și autorități ucrainene scoțând victime în saci de cadavre.

Într-un discurs ținut târziu în noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat asupra "bătăliilor care vor urma" în Donbas și în orașul-port Mariupol din sudul asediat.

"Încă trebuie să mergem pe o cale foarte dificilă pentru a obține tot ceea ce ne dorim", a spus Zelenski.

Negocierile de pace urmează să fie reluate vineri prin videoconferință. Căutând să își consolideze poziția, Moscova redistribuie forțe din regiunile separatiste din Georgia, susținute de Rusia, în Ucraina, a scris Ministerul britanic al Apărării pe Twitter.

Întăririle indică faptul că Rusia a suferit pierderi neașteptate, a spus acesta.

Oficialii americani și europeni spun că Putin a fost indus în eroare de generali cu privire la performanțele dezastruoase ale armatei sale. citeste mai departe

Autoritățile ucrainene sperau să evacueze mai mulți locuitori din Mariupol după ce Rusia a fost de acord să deschidă vineri un coridor umanitar, dar mai multe acorduri anterioare au eșuat.

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că 45 de autobuze trimise pentru a evacua oamenii din Mariupol au fost oprite joi de forțele rusești în afara orașului Berdyansk, la aproximativ 75 km spre vest.

Într-o postare pe Facebook, statul major a declarat că forțele ucrainene încă mai dețin Mariupol, o poartă de acces la Marea Neagră care leagă un coridor strategic între Donbas și peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Primăria estimează că au murit 5.000 de persoane.

Zeci de mii de oameni sunt blocați de săptămâni întregi cu puține alimente, apă și alte provizii în orașul care a găzduit cândva 400.000 de persoane, dar care a fost răvășit de bombardamente.

În altă parte, în Trostyanets, un oraș din estul țării, au existat dovezi ale contraatacului reușit al Ucrainei. Tancuri rusești arse și muniție abandonată au împânzit drumurile noroioase.

Războiul amenință, de asemenea, să perturbe aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, un oficial guvernamental american împărtășind imagini cu ceea ce au spus că ar fi fost pagube la instalațiile de depozitare a cerealelor din Ucraina, al patrulea cel mai mare exportator de grâne din lume în sezonul trecut.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel